Pemilihan Umno Signifikan Kepada Masyarakat Bukan Melayu - Semasa | mStar

Pemilihan Umno Signifikan Kepada Masyarakat Bukan Melayu

PETALING JAYA: Pilihan raya Umno akan datang mempunyai implikasi yang luas di kalangan masyarakat bukan Melayu, menurut penganalisis.

Prof Madya Dr Shaharuddin Badaruddin memanggil perhimpunan agung itu sebagai "Parlimen ketiga" selepas Dewan Rakyat dan Dewan Negara.

"Perbahasan dan perbincangan mereka mungkin akan membentuk dasar-dasar negara. Lagipun, ahli-ahli Umno membentuk satu pertiga daripada Kabinet," kata pensyarah Universiti Teknologi Mara ini.

Beliau mencadangkan kepada yang bukan Melayu supaya mengikuti prosiding pemilihan kerana ia "akan mendedahkan nilai-nilai yang boleh mempengaruhi isu-isu penting."

Beliau memahami bahawa retorik semasa calon merayu kepada sentimen perkauman untuk mendapatkan sokongan boleh menimbulkan rasa takut di kalangan bukan Melayu.

"Semua calon perlu menjadi 'lebih Melayu' daripada saingan mereka, tetapi menjelang Januari 2014 mereka mesti lebih inklusif kerana strategi semasa ini tidak akan menarik pengundi bukan Melayu," kata Dr Shaharuddin.

Hasil pilihan raya juga boleh memberi kesan terhadap jawatan Kabinet sedia ada, kata Ketua Pegawai Operasi Institut bagi Demokrasi dan Hal Ehwal Ekonomi Tricia Yeoh.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

default image

Calon BN, PAS Bertembung Raih Undi

default image

Inti Pati Bajet 2014

Klik

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

Artikel Lain