Laporan Audit: Kementerian Pendidikan Minta Penjelasan IPTA - Semasa | mStar

Laporan Audit: Kementerian Pendidikan Minta Penjelasan IPTA

KUALA LUMPUR: Kementerian Pendidikan akan memanggil pihak pengurusan institusi pengajian tinggi awam (IPTA) yang berkenaan bagi memberi penjelasan mengenai ketirisan dalam pentadbiran masing-masing seperti yang terkandung dalam Laporan Ketua Audit Negara 2012.

Timbalan Menteri Pendidikan P. Kamalanathan berkata kementerian memandang serius perkara itu dan satu mesyuarat diadakan semalam bagi membincangkan perkara itu.

"Mesyuarat itu dipengerusikan Menteri Pendidikan (Tan Sri Muhyiddin Yassin) dan kita akan ambil tindakan sewajarnya dengan serta-merta. "Kita akan menilai dan mencari punca mengapa ia berlaku dan mungkin kita kena ubah cara pemberian kerja, cara penyeliaan dilakukan dan sebagainnya supaya ia tidak berulang," katanya kepada Bernama selepas merasmikan 'Rangkaian Penyelesaian Pembangunan Mapan (SDNS) Malaysia" di kampus Universiti Teknologi Malaysia di sini, Khamis.

Beliau berkata demikian semasa diminta mengulas laporan audit yang antara lain, menyentuh kerugian dialami beberapa universiti tempatan ekoran proses pengurusan pembinaan yang kurang memuaskan. Terdahulu, dalam ucaptamanya, Kamalanathan berkata institusi pengajian tinggi Malaysia memainkan peranan penting dalam penyelidikan penyelesaian pembangunan mapan, kerana ia memupuk warganegara dan bakal pemimpin bertanggungjawab.

"Institusi pengajian tinggi membangunkan individu berkemahiran tinggi yang terlibat dalam beberapa aspek pembangunan lestari yang paling kritikal dan mencabar termasuk cabaran sosioekonomi dan persekitaran. "Mereka menjalankan penyelidikan penting dan menyediakan persekitaran kondusif yang melahirkan inovasi," katanya.

SDNS dilancarkan Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa Bersatu Ban Ki-Moon pada 9 Ogos, 2012 bagi tujuan membangunkan penyelesaian untuk menangani cabaran pembangunan mapan yang dihadapi di seluruh dunia.

Antara cabaran itu ialah penduduk berlebihan, makanan, keselamatan, populasi tidak seimbang, penebangan hutan dan masalah sosial.

SDNS Malaysia bertujuan menggalakkan inisiatif penyelesaian dan menggerakkan kepakaran saintifik dan teknikal dalam melaksanakan penyelesaian berorientasikan tindakan untuk pembangunan mapan jangka panjang. - BERNAMA

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

Artikel Lain