Guan Eng Diminta Fahami Kenyataan ROS Mengenai Pemilihan Semula CEC DAP - Semasa | mStar

Guan Eng Diminta Fahami Kenyataan ROS Mengenai Pemilihan Semula CEC DAP

KUALA LUMPUR: Ketua Pengarah Pendaftar Pertubuhan Datuk Abdul Rahman Othman sekali lagi meminta Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng membaca dan memahami apa yang dinyatakan Jabatan Pendaftaran Pertubuhan (ROS) berhubung pemilihan semula CEC parti itu.

Beliau menjelaskan ROS tidak pernah menyatakan DAP tidak boleh mengadakan kongres khas, sebaliknya mengingatkan parti itu agar mematuhi peruntukan dalam undang-undang tubuhnya sendiri semasa mengadakan pemilihan berkenaan.

"Dalam hal ini, penghantaran Notis Panggilan kepada anggota dalam tempoh 10 minggu seperti yang tercatat di dalam undang-undangnya harus dipatuhi,"katanya dalam satu kenyataan di sini, Jumaat.

Abdul Rahman juga berkata tindakan mahkamah terhadap DAP adalah oleh anggotanya sendiri dan tidak ada kaitan sama sekali dengan ROS kerana mereka yang membawa perkara berhubung pemilihan CEC parti itu, yang tidak teratur, ke muka pengadilan.

"Adalah tidak wajar ROS dikaitkan di dalam hal ini memandangkan tindakan ini adalah daripada akar umbinya sendiri," katanya.

Beliau berkata walaupun Seksyen 18C Akta Pertubuhan 1966 menyatakan hal ehwal parti adalah muktamad dan konklusif serta tidak boleh dibawa ke mahkamah, ini tidak bermakna ROS tidak mempunyai kuasa mengambil tindakan demi menegakkan kebenaran, khasnya apabila anggota parti terjejas.

"Akta Pertubuhan 1966 (Akta 335) adalah satu akta yang telah diluluskan oleh Parlimen dan semua pihak harus menghormatinya, dan ROS yang bertanggungjawab dalam menguatkuasakannya," katanya. -BERNAMA

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

Artikel Lain