Jakim Bersama Pegawai Penguat Kuasa Rangka Hala Tuju Bendung Syiah - Semasa | mStar

Jakim Bersama Pegawai Penguat Kuasa Rangka Hala Tuju Bendung Syiah

PUTRAJAYA: Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) akan mengadakan perjumpaan dengan pegawai pendakwa dan penguat kuasa agama minggu depan, bagi merangka kerjasama dan membentuk hala tuju, dalam tindakan membendung penyebaran fahaman Syiah dalam negara.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Jamil Khir Baharom berkata perjumpaan yang dijadualkan Rabu itu akan merumuskan satu kesepakatan dalam menampilkan tindakan lebih efektif untuk menangani fahaman berkenaan.

Beliau berkata penyebaran fahaman yang bersifat agresif itu boleh dibendung menerusi peruntukan undang-undang sivil di bawah Enakmen Kawalan dan Sekatan Pengembangan Agama Bukan Islam kepada orang Islam (Negeri-negeri).

"Peruntukan di bawah undang-undang sivil memang sedia ada, cuma kini kita mahukan kerjasama negeri dalam penyelarasan tindakan. Kita mahu pihak negeri bersiap sedia mengenai perkara ini, yang juga berkaitan dengan tindakan membendung usaha memurtadkan orang Islam," katanya.

Beliau berkata demikian dalam sidang media selepas melancarkan buku bertajuk 'Mengenal Hakikat Syiah', tulisan Mufti Wilayah Persekutuan Datuk Wan Zahidi Wan Teh di pejabat Jakim di sini.

Menurut laporan media sebelum ini, Syiah diwartakan haram oleh Muzakarah Khas Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Agama Islam Malaysia pada 5 Mei 1996 dan sehingga kini, 10 negeri mewartakan ajaran Syiah sebagai bertentangan dengan fahaman Ahli Sunnah Wal Jamaah, manakala selebihnya dalam proses pewartaan.

Jamil berkata antara kandungan buku setebal 140 muka surat terbitan pejabat Mufti Wilayah Persekutuan yang dilancarkan pada Rabu itu menjelaskan secara panjang lebar mengenai akidah Syiah, penyelewengan yang berlaku dalam aliran tersebut, fatwa mengenainya serta terjemahan artikel yang ditulis ilmuan Islam Syeikh Mahmood Sa'ad Nasih.

"Buku ini merupakan panduan dan penjelasan kepada masyarakat Malaysia yang menganut fahaman Ahli Al Sunnah Wal Jamaah. Kita tak mahu amalan dan pegangan Syiah yang bersifat agresif ini berkembang dalam negara," katanya.

Beliau berkata setakat ini 1,000 naskah cetakan pertama buku berkenaan akan diedar ke masjid-masjid dan mereka yang berminat boleh mendapatkannya di pejabat mufti Wilayah Persekutuan. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

TMM2020: “Malaysia ada makanan sedap, banyak tempat indah dan membeli-belah pun murah” - Muhamaddin Ketapi

MALAYSIA menetapkan sasaran 30 juta pelancong dengan sasaran pendapatan sehingga RM100 bilion untuk TMM2020.

default image

Penerima sulung Anugerah Ikon Pesara sebak imbau saat bersama kanak-kanak disleksia – “Persaraan berbaloi... ada jadi pilot, arkitek dan peguam”

KARNIVAL Rasa Sayang (KRS) 2019 anjuran KWAP membuka mata bakal pesara dan pesara untuk bergiat aktif selepas persaraan.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

Artikel Lain