Persidangan Pertama Parlimen Belia Awal 2014 - KJ - Semasa | mStar

Persidangan Pertama Parlimen Belia Awal 2014 - KJ

KUALA LUMPUR: Persidangan pertama Parlimen Belia dijangka berlangsung pada Mac atau April tahun depan dengan perwakilan dipilih berdasarkan negeri, kata Menteri Belia dan Sukan Khairy Jamaluddin.

Beliau berkata pihaknya kini sedang menjalankan pendaftaran pengundi warga Malaysia berusia antara 18 dan 40 tahun pada tahun semasa, dengan sasaran sekurang-kurangnya 200,000 pengundi di seluruh negara.

"Selepas kita capai sasaran itu, kita merancang untuk mencari dan mendaftar calon bagi Parlimen Belia hujung tahun ini sebelum persidangan boleh dimulakan tahun depan.

"Mereka yang terpilih ini akan mewakili negeri masing-masing dan bukan kawasan Parlimen," katanya.

Khairy bercakap kepada pemberita selepas menghadiri Minggu Haluan Siswa Pelajar Baharu di Universiti Islam Antarabangsa Islam di sini Isnin.

Beliau hadir sebagai menteri-mentor kepada universiti itu.

Parlimen Belia merupakan inisiatif yang diumumkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak kira-kira dua tahun lepas.

Tujuan utama pelaksanaannya ialah melatih dan melahirkan barisan pelapis kepimpinan muda yang berkaliber dan berwibawa sejajar dengan keperluan negara pada masa ini dan akan datang.

Khairy menjelaskan pelaksanaan inisiatif itu tidak boleh dibuat mengikut 222 kawasan Parlimen sedia ada kerana ada di antaranya tidak mempunyai bilangan pemilih muda yang ramai.

Menurutnya, faktor lain yang menyebabkan penangguhan pelaksanaan Parlimen Belia berikutan majoriti perwakilan terdiri daripada 90 peratus beragama Islam dan jika seorang calon itu menang, ia mungkin tidak melambangkan demografi sebenar penduduk Malaysia.

Katanya, Parlimen Belia merupakan pentas untuk belia yang tidak berpersatuan membahas dan mengusulkan cadangan dari sudut pandangan orang muda kepada kerajaan.

Mengenai program itu, Khairy berkata setiap menteri atau menteri besar akan dilantik sebagai Menteri Mentor sesebuah universiti dalam usaha mewujudkan kebersamaan lebih erat antara kedua-dua pihak.

Tambahnya, pelbagai program sedang dirangka untuk merapatkan lagi hubungan dan menjayakan program itu seperti aktiviti kesukarelawan, wacana dan sukan. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

Artikel Lain