Seksyen 9A Tidak Boleh Digugur - SPR - Semasa | mStar

Seksyen 9A Tidak Boleh Digugur - SPR

BESUT: Seksyen 9A Akta Kesalahan Pilihan Raya 1954 (Pindaan 2002) yang melarang campur tangan mahkamah ke atas daftar pemilih yang digazetkan tidak boleh digugurkan bagi melancarkan proses pilihan raya.

Timbalan Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Datuk Wan Ahmad Wan Omar berkata, jika peruntukan bagi seksyen itu digugurkan, suruhanjaya itu akan berhadapan dengan masalah untuk melaksanakan sesuatu pilihan raya mengikut Perlembagaan Persekutuan.

"Jika kita benarkan daftar pemilih dicabar di mahkamah, bila kita nak buat pilihan raya? SPR nak guna daftar pemilih yang mana kerana orang asyik mencabar di mahkamah.

"Kalau parti politik atau orang ramai secara berterusan mencabar keputusan mahkamah, kita tidak dapat buat pilihan raya," katanya pada sidang media di Dewan Serbaguna Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) Gong Kedak di sini, Sabtu.

Beliau berkata demikian bagi mengulas mengenai gesaan pembangkang supaya kerajaan menggugurkan pindaan Syeksyen 9A Akta Kesalahan Pilihan Raya 1954 yang menyebabkan daftar pemilih yang digazetkan tidak boleh dicabar di mahkamah oleh mana-mana pihak.

Mengulas lanjut Wan Ahmad berharap semua pihak termasuk pembangkang supaya yakin dengan daftar pemilih SPR kerana ia melalui beberapa proses perundangan sebelum digazetkan.

"Sebelum SPR gazetkan daftar pemilih, ia telah melalui pelbagai peringkat proses undang-undang.

"Kita buka kepada proses bantahan, siasatan awam, pengesahan bantahan sebelum ia boleh digazetkan," katanya.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

Hotel di Makkah hangus dijilat api

Nala ucap selamat tinggal kepada Sala