Akta Keharmonian Nasional Tidak Jejas Kuasa Kerajaan Jaga Perpaduan - PM - Semasa | mStar

Akta Keharmonian Nasional Tidak Jejas Kuasa Kerajaan Jaga Perpaduan - PM

PUTRAJAYA: Akta Keharmonian Nasional yang sedang diusahakan bagi menggantikan Akta Hasutan 1948, tidak akan menjejaskan kuasa kerajaan dalam menangani perbuatan yang mengganggu-gugat perpaduan dan keharmonian dalam masyarakat, kata Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

Beliau berkata walaupun kerajaan ingin menjamin kebebasan bersuara setiap warganegaranya, ia tidak boleh disalah guna sehingga menjejaskan perpaduan dan keharmonian negara.

"Tindakan biadap dan kurang ajar pasangan muda yang menghina agama Islam (baru-baru ini) menunjukkan kebebasan bersuara dan pendapat yang tidak bertanggunjawab, boleh memudaratkan masyarakat," kata pada sidang media di pejabatnya di sini, Rabu.

Pasangan Alvin Tan dan Vivian Lee dikecam ramai kerana mempersenda umat Islam dan bulan Ramadan apabila memuat naik gambar mereka menikmati bak kut teh (sup tulang babi) berserta kapsyen yang menyentuh sensitiviti umat Islam di laman sosial Facebook baru-baru ini.

Perdana menteri berkata kerajaan akan memastikan bahawa peruntukan akta baharu itu akan mengekalkan tiga prinsip utama dalam menangani perbuatan yang mendatangkan kebencian dan penghinaan kepada institusi-institusi dan peruntukan perlembagaan sedia ada.

Katanya prinsip pertama merujuk kepada soal menangani perbuatan dan perlakuan yang mendatangkan kebencian atau penghinaan atau membangkitkan perbuatan yang tidak setia terhadap Yang di-Pertuan Agong atau mana-mana Raja.

"Kedua, bagi menangani perbuatan dan perlakuan yang mengembangkan perasaan niat jahat dan permusuhan antara kaum atau golongan penduduk yang berlainan dalam negara," katanya.

Najib berkata prinsip ketiga pula merujuk kepada soal menangani perbuatan dan perlakuan yang mempersoal apa-apa perkara mengenai hak taraf kedudukan keistimewaan kedaulatan atau prerogatif yang ditetapkan atau dilindungi oleh peruntukan bahagian tiga Perlembagaan Persekutuan atau Perkara 153, 151 dan 181 Perlembagaan Persekutuan.

Ketiga-tiga perkara itu antaranya menyentuh kedudukan keistimewaan orang Melayu dan penduduk asal Malaysia, sekatan ke atas tahanan pencegahan dan kedaulatan Raja-Raja.

Beliau berkata pada pandangannya negara perlu menentukan prinsip-prinsip yang dapat menjaga kepentingan negara termasuk soal keharmonian hubungan antara kaum dan juga dari segi kedudukan agama.

"Ini bukan soal agama Islam sahaja tapi juga melibatkan semua kaum, sensiviti semua kaum dan agama. Kita akan berlaku adil, tapi prinsipnya kita tidak boleh menghina agama, tak boleh bakar perasaan membenci antara kaum.

"Sekiranya perkara ini tidak diambil tindakan tegas, ia boleh merosakkan 'tiang seri negara' kita yakni perpaduan nasional dan keharmonian negara. Kita mesti bertegas dalam hal ini. Saya selalu tegaskan bahawa prinsipnya ialah prinsip kebebasan tapi dilengkapi dengan prinsip kebertanggungjawaban," tambahnya.

"Kebebasan dengan tanggungjawab, tidak boleh ada kebebasan mutlak sehingga mengorbankan kepentingan negara dan keharmonian nasional. Inilah pendirian jelas kerajaan, (yang) kita akan pegang," katanya. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

Artikel Lain

Nasharudin Mat Isa akan didakwa Selasa