RCI Diberitahu Kesungguhan Politik Penting Untuk Banteras Pendatang Asing Tanpa Izin Di Sabah - Semasa | mStar

RCI Diberitahu Kesungguhan Politik Penting Untuk Banteras Pendatang Asing Tanpa Izin Di Sabah

KOTA KINABALU: Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) mengenai pendatang tanpa izin di Sabah hari ini diberitahu bahawa kesungguhan politik amat diperlukan untuk mengatasi masalah itu.

Pegawai Daerah Lahad Datu Zulkifli Nasir berkata dari 2001 hingga 2003, ketua menteri Sabah ketika itu Tan Sri Chong Kah Kiat melancarkan gerakan secara besar-besaran untuk membanteras pendatang tanpa izin, tetapi usaha ini kurang diberi tumpuan apabila beliau meninggalkan jawatan itu.

"Setiap seorang daripada kita perlu bertanggungjawab untuk menangani isu pendatang tanpa izin dan perkara ini memerlukan kesungguhan politik yang mendalam, seperti yang dilakukan Tan Sri Chong. Saya berpendapat, kita sudah kehilangan momentum dalam hal ini dan oleh itu, perlu memulakannya kembali," katanya.

Zulkifli memberitahu siasatan itu beliau menyedari bahawa Lahad Datu begitu terdedah kepada bahaya apabila Kampung Tandou di daerah itu diceroboh kumpulan dikenali sebagai Tentera Diraja Sulu pada Februari tahun ini.

Katanya sejak sekian lama, Kampung Tanduo menjadi pilihan orang dari selatan Filipina untuk memasuki Sabah kerana ia terletak begitu hampir dengan negara itu.

Sementara itu, Pegawai Daerah Semporna Abdul Mohamed Ibnu Abdul Kadir Baba berkata pejabat daerah itu tidak mempunyai pegawai penguatkuasa yang mencukupi untuk membolehkannya melancarkan operasi dengan lebih kerap, terutama di kawasan setinggan.

Oleh itu, katanya, ia terpaksa bergantung pada operasi bersepadu yang disertai agensi penguatkuasaan lain dari semasa ke semasa.

Pegawai daerah itu juga berkata pejabatnya tidak mampu mengawal kemunculan kawasan setinggan di daerah berkenaan kerana menghadapi pelbagai kekangan, termasuk dari segi kewangan dan anggota.

Katanya oleh kerana kawasan setinggan yang dipenuhi pendatang tanpa izin turut didiami rakyat tempatan, maka mereka (rakyat tempatan) boleh merayu kepada ahli politik supaya tidak merobohkan kawasan itu.

Siasatan itu, yang dipengerusikan bekas hakim besar Sabah dan Sarawak Tan Sri Steve Shim Lip Kiong, bersambung esok. - BERNAMA

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

Artikel Lain