Boleh Berbahasa Siam Bukan Faktor Mudah Dekati Masyarakat Minoriti - Noor Zahidi - Semasa | mStar

Boleh Berbahasa Siam Bukan Faktor Mudah Dekati Masyarakat Minoriti - Noor Zahidi

TUMPAT: Boleh berbahasa Siam bukan faktor bagi calon Barisan Nasional (BN) Dewan Undangan Negeri (DUN) Pengkalan Kubor, Datuk Noor Zahidi Omar mudah untuk mendekati masyarakat Siam di Kelantan, sebaliknya beliau perlu mempamerkan khidmat sebagai wakil rakyat yang menjadi pertimbangan oleh kumpulan minoriti itu.

Noor Zahidi berkata, disebabkan mempunyai pengundi di kalangan masyarakat Siam di Kelantan khususnya di Tumpat maka adalah wajar bagi beliau untuk mempelajari bahasa itu.

"Bagaimanapun yang menjadi pertimbangan pengundi adalah perkhidmatan berdasarkan apa yang diberikan oleh wakil rakyat.

"Bagi yang baru (calon), keyakinan mereka yang dipilih ini mampu untuk membantu menyelesaikan masalah mereka di samping membawa masyarakat mereka ke satu tahap lebih baik," katanya kepada pemberita dalam satu majlis sumbangan kepada pelajar-pelajar Sekolah Wat Machimaram di Kg Jubakar dekat sini, Jumaat.

Turut hadir ialah calon BN-Parlimen Tumpat, Mansor Salleh, Calon BN-DUN Kelaboran, Wan Hanapi Wan Yaacob dan calon BN-DUN Wakaf Bharu, Datuk Mohd Rosdi Abdul Aziz serta Ketua Agama Wat Machimaram, Phrak Khru Vithetthammaknart dan Anggota Dewan Negara mewakili masyarakat Siam di Malaysia, Senator Datuk Boon Som Inong.

Noor Zahidi yang merupakan penyandang kerusi DUN Pengkalan Kubor berkata, boleh berbahasa Siam bukan satu kepentingan tetapi ia bergantung pada keadaan apabila bertemu dengan komuniti itu.

"Tidak ada kelebihan pun, mungkin 'seronok' ada. (Namun) perkhidmatan itu yang penting, dan kedua adalah keyakinan mereka (terhadap wakil rakyat).

"Saya sering meluangkan masa dengan masyarakat Siam. Mereka adalah masyarakat yangg cukup sederhana, tahu berterima kasih dan mempunyai nilai yang baik. Saya amat senang sekali dengan masyarakat Siam ini," katanya.

Menurut Noor Zahidi, masyarakat Siam sejak dahulu lagi merupakan penyokong kuat BN dan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak yang banyak membantu mereka dari segi kebajikan.

"Perkara-perkara (hak-hak kaum minoriti) yang termaktub dalam perlembagaan akan dibela dan tetap dipertahankan.

"Sementara perkara yang lain mengikut keadaan semasa yang akan dikenal pasti oleh pemimpin-pemimpin golongan minoriti untuk dibawa kepada pengetahuan pimpinan Barisan Nasional akan diselesaikan," katanya.

Noor Zahidi akan bertanding pada Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13) bagi mempertahankan kerusi DUN Pengkalan Kubor yang disandangnya daripada pesaing yang merupakan calon Parti Keadilan Rakyat (PKR), Shahrom Ibrahim.

Artikel Sebelum

BN Mampu Pertahan Parlimen Arau

Artikel Berikut

BR1M Tepat Dengan Teori Ekonomi - PM

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

Artikel Lain