Sokong Murtad: Izzah Sedia Jumpa Jais - Semasa | mStar

Sokong Murtad: Izzah Sedia Jumpa Jais

KUALA LUMPUR: Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Nurul Izzah Anwar sedia mengadakan pertemuan dengan Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) untuk memberi penjelasan mengenai kenyataan kontroversinya yang menyokong hak kebebasan beragama termasuk kepada orang Melayu.

Bagaimanapun Ahli Parlimen Lembah Pantai itu enggan mengulas lanjut mengenai isu berkenaan kepada media selepas menerima nasihat peguam.

"Peguam sudah menasihatkan agar saya tidak mengeluarkan sebarang kenyataan lanjut mengenai perkara ini," katanya pada sidang media di lobi Parlimen di sini, Selasa.

Selain itu Nurul Izzah berkata beliau akan mengambil tindakan undang-undang terhadap akhbar Utusan Malaysia kerana didakwa memutarbelitkan kenyataannya berhubung isu berkenaan.

Sabtu lepas, pada forum 'Negara Islam: Versi Mana; Siapa Bertanggungjawab', Nurul Izzah dilaporkan menegaskan bahawa setiap rakyat di dalam negara ini tidak seharusnya dipaksa mengamalkan agama-agama tertentu.

Kenyataannya itu dilaporkan portal berita berbahasa Inggeris yang menyatakan bahawa rakyat tidak seharusnya dipaksa mengamalkan agama tertentu dan ia juga terpakai secara sama rata kepada orang Melayu.

Lebih kontroversi apabila ahkbar Utusan Malaysia kemudiannya memetik dan menyiarkan semua kenyataan Nurul Izzah pada Isnin.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Speaker Tegur Ramai Ahli Parlimen Tidak Hadir

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

Coklat tumpah, panggil bomba!

Mas Ermieyati sertai Bersatu

Pilu tiga ibu rayu anak pulang