Majlis Agama Islam Kelantan Keluar Biasiswa Untuk Lanjutkan Pelajaran Di Tiga Universiti Ternama Britain - Semasa | mStar

Majlis Agama Islam Kelantan Keluar Biasiswa Untuk Lanjutkan Pelajaran Di Tiga Universiti Ternama Britain

KOTA BARU: Majlis Agama Islam Negeri telah memperkenalkan biasiswa khas untuk membolehkan pelajar dari Kelantan dihantar melanjutkan pelajaran di tiga buah universiti terbaik di United Kingdom sebagai salah satu langkah dan usaha untuk meningkatkan taraf hidup rakyat di negeri itu.

Ketiga-tiga universiti itu ialah Universiti London College, Universiti Oxford dan Universiti Cambridge.

Tengku Mahkota Kelantan, Tengku Dr Muhammad Faiz Petra Sultan Ismail Petra bertitah, setakat ini, 10 orang pelajar telah terpilih untuk menyambung pengajian mereka di ketiga-tiga buah universiti berprestij ini atas perkenan Sultan Kelantan Sultan Muhammad V dan juga Sultan Ismail Petra Sultan Yahya Petra.

Titah Tengku Dr Muhammad Faiz, keputusan untuk mewujudkan biasiswa khas bagi membiayai pengajian tersebut diputuskan selepas Majlis Agama Islam Kelantan melantik beberapa buah universiti awam tempatan menjalankan kajian ke atas kadar kemiskinan di Kelantan dalam usahanya untuk meningkatkan taraf kehidupan rakyat di negeri itu.

“Selain daripada itu, pihak majlis juga akan menghantar pelajar-pelajar miskin bagi menjalani latihan vokasional, kemahiran hidup dan lain-lain skil tentang asas keperluan hidup,” titah Tengku Dr Muhammad Faiz Petra yang juga Yang Dipertua Majlis Agama Islam Kelantan dalam satu majlis makan bersama para wartawan di sini.

Tengku Dr Muhammad Faiz Petra turut mengumumkan bahawa majlis itu akan merayakan ulang tahunnya yang ke-100 pada 24 Disember akan datang.

Sehubungan dengan itu, satu ekspo akan berlangsung selama sebulan mulai 1 November bertempat di Istana Negeri Kubang Kerian, sempena perayaan tersebut.

Majlis Agama Islam Kelantan adalah majlis agama yang tertua di negara ini.

Sejak mengambil alih jawatan pengerusi majlis, Tengku Dr Muhammad Faiz telah melaksanakan lima aktiviti teras iaitu dalam bidang pendidikan, kesihatan, perumahan, pekerjaan dan juga latihan kemahiran untuk rakyat yang tidak berkemampuan.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

MCA Tidak Abai Pendidikan Masyarakat Cina

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

Artikel Lain