Majlis Agama Islam Kelantan Keluar Biasiswa Untuk Lanjutkan Pelajaran Di Tiga Universiti Ternama Britain - Semasa | mStar

Majlis Agama Islam Kelantan Keluar Biasiswa Untuk Lanjutkan Pelajaran Di Tiga Universiti Ternama Britain

KOTA BARU: Majlis Agama Islam Negeri telah memperkenalkan biasiswa khas untuk membolehkan pelajar dari Kelantan dihantar melanjutkan pelajaran di tiga buah universiti terbaik di United Kingdom sebagai salah satu langkah dan usaha untuk meningkatkan taraf hidup rakyat di negeri itu.

Ketiga-tiga universiti itu ialah Universiti London College, Universiti Oxford dan Universiti Cambridge.

Tengku Mahkota Kelantan, Tengku Dr Muhammad Faiz Petra Sultan Ismail Petra bertitah, setakat ini, 10 orang pelajar telah terpilih untuk menyambung pengajian mereka di ketiga-tiga buah universiti berprestij ini atas perkenan Sultan Kelantan Sultan Muhammad V dan juga Sultan Ismail Petra Sultan Yahya Petra.

Titah Tengku Dr Muhammad Faiz, keputusan untuk mewujudkan biasiswa khas bagi membiayai pengajian tersebut diputuskan selepas Majlis Agama Islam Kelantan melantik beberapa buah universiti awam tempatan menjalankan kajian ke atas kadar kemiskinan di Kelantan dalam usahanya untuk meningkatkan taraf kehidupan rakyat di negeri itu.

“Selain daripada itu, pihak majlis juga akan menghantar pelajar-pelajar miskin bagi menjalani latihan vokasional, kemahiran hidup dan lain-lain skil tentang asas keperluan hidup,” titah Tengku Dr Muhammad Faiz Petra yang juga Yang Dipertua Majlis Agama Islam Kelantan dalam satu majlis makan bersama para wartawan di sini.

Tengku Dr Muhammad Faiz Petra turut mengumumkan bahawa majlis itu akan merayakan ulang tahunnya yang ke-100 pada 24 Disember akan datang.

Sehubungan dengan itu, satu ekspo akan berlangsung selama sebulan mulai 1 November bertempat di Istana Negeri Kubang Kerian, sempena perayaan tersebut.

Majlis Agama Islam Kelantan adalah majlis agama yang tertua di negara ini.

Sejak mengambil alih jawatan pengerusi majlis, Tengku Dr Muhammad Faiz telah melaksanakan lima aktiviti teras iaitu dalam bidang pendidikan, kesihatan, perumahan, pekerjaan dan juga latihan kemahiran untuk rakyat yang tidak berkemampuan.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

MCA Tidak Abai Pendidikan Masyarakat Cina

Artikel Berkaitan

Klik

default image

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

default image

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Artikel Lain