Pemilik Boleh Dapatkan 'Pasport' Untuk Kawal Haiwan Kesayangan - Semasa | mStar

Pemilik Boleh Dapatkan 'Pasport' Untuk Kawal Haiwan Kesayangan

KAJANG: Pemilik haiwan peliharaan boleh mendapatkan "pasport" dengan sejarah perubatan haiwan mereka daripada Jabatan Perkhidmatan Veterinar.

Mereka juga boleh mempunyai cip yang diletakkan di bawah kulit haiwan untuk memudahkan mereka untuk mengesan haiwan peliharaan jika ia telah hilang.

Pemilik haiwan peliharaan boleh mendapatkan Pasport Haiwan Kesayangan atau Kad Pengenalan Haiwan Malaysia apabila mereka mendaftar haiwan peliharaan mereka di pejabat-pejabat jabatan atau pegawai veterinar yang dilantik.

"Pasport Haiwan adalah penting kerana ia mengumpul maklumat penting haiwan kesayangan anda dalam satu dokumen, yang akan memudahkan pihak berkuasa di sempadan negara untuk mengesahkan rekod kesihatan dan imunisasi haiwan peliharaan anda," kata ketua pengarah jabatan Datuk Dr Abd Aziz ketika pelancaran Pasport Haiwan Kesayangan di Pusat Pengurusan Veterinar di sini.

Beliau berkata pasport itu berguna dalam membantu pemilik mengenal pasti haiwan kesayangan mereka melalui mikrocip yang tertanam di bawah kulit dan kawalan penyakit.

Setiap pasport, Dr Abdul Aziz berkata, akan mengandungi gambar haiwan peliharaan, maklumat mengenai haiwan dan pemilik serta rekod perubatan dan pergerakan.

Beliau juga berkata jabatan itu sedang berusaha untuk memasukkan maklumat DNA pada masa akan datang.

Dr Abdul Aziz menambah ketika ini pihaknya menyasarkan pemilik haiwan kesayangan di Lembah Klang, tetapi Pasport Haiwan Kesayangan tidak lama lagi akan diperluaskan ke kawasan lain di Malaysia.

Pendaftaran adalah terbuka kepada semua jenis haiwan peliharaan, katanya, sambil menambah jabatan itu kini memberikan tumpuan kepada anjing, kucing, kuda dan arnab.

Pendaftaran menelan kos RM7 untuk anjing, kucing dan arnab dan RM9 untuk kuda, katanya, sambil menambah harga tidak termasuk mikrocip, pemeriksaan fizikal, foto atau perkhidmatan kos-kos lain.

Artikel Berkaitan

Artikel Lain