Remaja Perempuan Islam Sebagai Pembantu Rumah Di Malaysia -Ahmad Zahid - Semasa | mStar

Remaja Perempuan Islam Sebagai Pembantu Rumah Di Malaysia -Ahmad Zahid

PNOMH PENH: Masalah pembantu rumah dalam keluarga Islam di Malaysia boleh diatasi jika remaja perempuan Islam Kemboja diberi peluang bekerja di negara berkenaan, kata Menteri Pertahanan Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi.

Beliau berkata Kemboja berpotensi membekalkan pembantu rumah kerana kebanyakan remaja perempuannya tidak mempunyai pekerjaan tetap dan sesuai bekerja di Malaysia kerana mereka mengamalkan cara hidup sama.

Katanya Yayasan Dakwah Islam Malaysia (Yadim) dan Yayasan Restu boleh membantu majikan di Malaysia mendapatkan tenaga kerja di sini.

"Saya akan berunding dengan Menteri Sumber Manusia Datuk Seri Dr S Subramaniam dalam masa terdekat supaya mengambil remaja perempuan Islam di Kemboja sebagai pembantu rumah keluarga Islam di Malaysia," katanya kepada wartawan Malaysia selepas majlis penyampaian Bantuan Kemanusiaan di Kampung Cham di sini, Khamis.

Ahmad Zahid berkata langkah itu dapat mengurangkan masalah pergantungan kepada pembantu rumah dari Indonesia dan Filipina.

Katanya remaja yang bekerja dengan keluarga Islam di Malaysia boleh membantu meningkatkan ekonomi penduduk Islam di Kemboja.

Selain itu, katanya umat Islam Kemboja juga berpeluang melanjutkan pengajian ke institusi pengajian tinggi di Malaysia sebagai persediaan menjadi tenaga profesional di negara mereka.

Sehubungan itu, beliau meminta ahli teknokrat dan badan bukan kerajaan tampil menghulurkan bantuan kewangan membiayai pengajian mereka.

Beliau berkata pendekatan meningkatkan pendidikan adalah langkah jangka panjang yang boleh merubah kehidupan masyarakat Islam di Kemboja.

Beliau berharap bantuan itu dapat dilihat sebagai usaha mengukuhkan hubungan antara rakyat Malaysia dan masyarakat dalam negara Asean. -BERNAMA

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

Artikel Lain