E-Filing: Lebih Separuh 2.5 Juta Pembayar Cukai Guna Dalam Talian - Semasa | mStar

E-Filing: Lebih Separuh 2.5 Juta Pembayar Cukai Guna Dalam Talian

PUTRAJAYA: Penggunaan sistem e-Filing dilihat menjadi pilihan di kalangan rakyat Malaysia apabila lebih separuh daripada kira-kira 2.5 juta pembayar cukai melakukannya secara dalam talian.

Berdasarkan perangkaan Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) setakat Rabu menunjukkan seramai 1,621,647 rakyat Malaysia telah memfailkan cukai mereka dengan pemfailan secara dalam talian hampir 75 peratus daripada jumlah keseluruhan.

Transmisi dalam talian mencatatkan sehingga 1,215,595 pemfailan di bawah sembilan kategori cukai yang berbeza, berbanding hanya 406,052 pemfailan yang dilakukan secara manual di bawah 14 kategori.

Pengarah Komunikasi Korporat LHDN, Noor Azirah Mohd Said berkata, borang e-BE yang dihantar secara dalam talian merupakan sebahagian besar daripada angka itu, yang menyumbang sebanyak 1,023,890 pemfailan.

Sebaliknya, hanya 107,712 orang yang memfailkan borang BE mereka dengan cara konvensional secara manual dan menghantarnya ke pejabat LHDN berhampiran.

Noor Azirah berkata, Kementerian Kewangan menjangkakan hasil cukai sebanyak RM109 bilion pada tahun ini, dengan kenaikan hampir 20 peratus daripada sasaran 2011 iaitu RM91 bilion.

Bilangan rakyat Malaysia yang telah memfailkan cukai mereka semasa, bagaimanapun, hampir 10 peratus di bawah pematuhan cukai purata negara, lebih rendah di bawah 65 peratus.

"Purata kadar pematuhan cukai di Malaysia adalah kira-kira 74 peratus. Ini adalah perkara biasa dalam pentadbiran cukai di seluruh dunia, malah di negara-negara maju, "kata Noor Azirah.

Masih ada masa bagi rakyat Malaysia untuk memfailkan cukai mereka, sekurang-kurangnya secara dalam talian, dengan tarikh akhir untuk e-Filing dilanjutkan kepada 15 Mei tahun ini.

Bagaimanapun, mereka yang ingin melakukan pemfailan secara manual, mempunyai masa sehingga tarikh akhir seperti yang ditetapkan iaitu 30 April.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

Artikel Lain

Nasharudin Mat Isa akan didakwa Selasa