Perdana Menteri Umum 42 Peluang Perniagaan Inovatif - Semasa | mStar

Perdana Menteri Umum 42 Peluang Perniagaan Inovatif

PUTRAJAYA: Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak pada Khamis mengumumkan 42 peluang perniagaan inovatif (IBO) yang ditawarkan secara Tender Terbuka kepada komuniti perniagaan dan pelabur Malaysia.

Beliau berkata semua 42 peluang yang diperkenalkan selaras dengan hasrat kerajaan memperkasa proses inovasi dalam negara itu berpotensi menjana pendapatan RM1 bilion dalam tempoh masa tertentu.

Perdana Menteri berkata iklan mengenainya akan dimuatkan dalam semua akhbar utama pelbagai bahasa esok, dan segala maklumat juga boleh diperoleh menerusi laman web korporat Agensi Inovasi Malaysia (AIM).

"Ini merupakan peringkat permulaan, selepas ini Khazanah Hak Intelek Malaysia (KHIM) akan memperluaskan lagi peluang-peluang inovasi ini, dan akan jadi pusat sehenti untuk syarikat-syarikat perniagaan mencari peluang inovasi," kata beliau.

"Melalui cara ini syarikat-syarikat swasta kecil dan besar akan dapat peluang untuk mempelbagai perniagaan mereka dan juga untuk mereka mendahului pesaing-pesaing mereka," kata Najib pada sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat ke-empat Majlis Tadbir Urus AIM di bangunan Perdana Putra di sini.

Perdana Menteri berkata beliau berharap syarikat-syarikat perniagaan akan meneliti 42 pelung yang dikumpul oleh pihak universiti-universiti tempatan dan juga pusat-pusat penyelidikan dalam negara itu, yang pada pendapat AIM mempunyai potensi besar untuk dikomersilkan, menjana pendapatan serta kekayaan untuk mereka yang terlibat, dan negara keseluruhannya.

Menjawab soalan mengenai sokongan kepada syarikat-syarikat yang terlibat, Najib berkata syarikat berkenaan boleh dipertimbangkan untuk mendapat sokongan dari segi pinjaman dan insentif tertentu, namun ia masih tertakluk kepada merit setiap kes.

Beliau berkata syarikat-syarikat yang berminat diberi tempoh sebulan untuk mengemukakan cadangan kepada AIM, dan keputusan muktamad akan dibuat oleh Majlis Tadbir Urus AIM.

AIM merupakan badan berkanun, ditubuhkan oleh Parlimen pada 2010 untuk memacu aktiviti dan inisiatif inovasi dalam negara, manakala Majlis Tadbir Urus itu merupakan badan pengurusan yang bertanggungjawab memberi nasihat serta panduan kepada AIM, di mana 17 anggotanya terdiri daripada menteri-menteri kabinet dan pemimpin industri. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Pengawal Keselamatan Didakwa Curi RM79,368

Artikel Berikut

Persenda Raja: Lagi NGO Buat Laporan Polis

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

Artikel Lain