Tribunal Hakcipta Dapat Kuasa Lebih Luas Jun Ini - Ismail Sabri - Semasa | mStar

Tribunal Hakcipta Dapat Kuasa Lebih Luas Jun Ini - Ismail Sabri

KUALA LUMPUR: Tribunal Hakcipta akan memperoleh kuasa yang lebih luas setelah Akta Hakcipta 1987 (pindaan 2010), dikuatkuasakan Jun ini, kata Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Beliau berkata ia antara tiga perkara utama yang dimuktamadkan hasil pertemuan ketiga antara Perbadanan Harta Intelek Malaysia (MyIPO) dengan wakil penggiat Industri Kreatif Negara, Selasa.

Katanya selain itu, pertemuan juga turut memuktamadkan Pewujudan Peraturan Pendaftaran Badan-badan Kutipan Royalti, dan Peraturan Sistem Pemberitahuan Secara Sukarela.

"Hasil pertemuan ketiga ini, persetujuan telah dicapai, draf telah selesai dan akan diserahkan kepada Peguam Negara secepat mungkin. Kita jangkakan peraturan baru ini akan dapat diimplementasi mulai Jun tahun ini," katanya.

Beliau bercakap kepada pemberita selepas pertemuan bersama wakil penggiat Industri Kreatif Negara berkaitan penderafan Peraturan-peraturan Akta Hakcipta (Pindaan 2010) di pejabat MyIPO, di sini. Kira-kira 30 wakil penggiat seni hadir pada pertemuan tersebut.

Berhubung badan pengutip royalti, Ismail Sabri berkata antara syarat yang perlu dipatuhi sebelum kutipan royalti dibuat ialah perlu berdaftar dengan kementerian itu selain mendapat mandat sekurang-kurang dari 50 artis naungan masing-masing.

Beliau berkata setakat ini, Badan Kutipan Royalti yang aktif adalah Badan Perlindungan Hak Cipta Karyawan Muzik Malaysia (MACP), Public Performance Malaysia Sdn Bhd (PPM) dan Prism Sdn Bhd.

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif PPM, Tan Ngiap Foo berkata, pihaknya bersetuju dengan hasil perbincangan yang dijalankan dan akur dengan syarat perlu mendaftar sebelum dibenarkan mengutip royalti.

Penyanyi, Ana Rafali pula berharap peraturan baru yang diluluskan itu akan membantu menjaga kebajikan artis.

"Saya yakin peraturan baru yang akan diimplementasi dapat menjaga kebajikan artis dan membantu karya pemuzik agar lebih terpelihara," katanya. - BERNAMA

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

Artikel Lain