Penyertaan, Penerimaan Masyarakat Terhadap K1M Semakin Meningkat - Rais - Semasa | mStar

Penyertaan, Penerimaan Masyarakat Terhadap K1M Semakin Meningkat - Rais

MUAR: Penyertaan dan penerimaan masyarakat terhadap Komuniti 1Malaysia (K1M) semakin meningkat, kata Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan Datuk Seri Dr Rais Yatim.

Beliau berkata program itu akan diberi penekanan daripada sudut sebenar dan bukan hanya teori semata-mata.

"Komuniti 1Malaysia ini melibatkan keluarga, anggota pertubuhan bukan kerajaan, Rukun Tetangga, Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung serta bertujuan untuk memperkasakan semangat perpaduan di antara masyarakat pelbagai kaum, memupuk semangat kesukarelaan dan berdikari, meningkatkan ilmu pengetahuan serta menjadi agen perubahan dalam komuniti," katanya kepada pemberita selepas pelancaran program itu di Sekolah Menengah Vokasional di sini, Sabtu.

Rais berkata sehingga kini, sebanyak 1,195 K1M diwujudkan di seluruh negara dan 115 daripadanya di Johor.

Beliau berkata program itu juga adalah bagi memastikan tidak ada janji kerajaan sebelum ini tidak dilaksanakan seperti Bantuan Rakyat 1Malaysia dan komputer riba 1Malaysia.

Dalam perkembangan berkaitan, Rais menggesa sukarelawan K1M menjadi benteng bagi mempertahankan rakyat daripada ideologi neo-liberalisme pembangkang yang dikhuatiri boleh menggugat perpaduan di negara ini.

Sementara itu, Menteri Besar Datuk Abdul Ghani Othman berkata beliau percaya rakyat di Johor menerima sepenuhnya gagasan 1Malaysia yang diilhamkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

Beliau berkata 1Malaysia menekankan kepentingan perpaduan demi mencapai masa depan yang lebih baik.

Abdul Ghani berkata terdapat segelintir pihak yang cuba membawa perpecahan di kalangan masyarakat kerana hanya dengan cara itu, mereka kononnya berpeluang menentukan masa depan yang lebih baik untuk negara ini.

"Saya ajak masyarakat untuk merakamkan perpaduan itu dengan terus memberikan sokongan dan mandat kepada Perdana Menteri untuk terus memimpin negara ini," katanya ketika berucap pada majlis itu, yang dianggarkan dihadiri kira-kira 50,000 orang. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Penganggur Menyamar Polis Ditahan

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.