Penyertaan, Penerimaan Masyarakat Terhadap K1M Semakin Meningkat - Rais - Semasa | mStar

Penyertaan, Penerimaan Masyarakat Terhadap K1M Semakin Meningkat - Rais

MUAR: Penyertaan dan penerimaan masyarakat terhadap Komuniti 1Malaysia (K1M) semakin meningkat, kata Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan Datuk Seri Dr Rais Yatim.

Beliau berkata program itu akan diberi penekanan daripada sudut sebenar dan bukan hanya teori semata-mata.

"Komuniti 1Malaysia ini melibatkan keluarga, anggota pertubuhan bukan kerajaan, Rukun Tetangga, Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung serta bertujuan untuk memperkasakan semangat perpaduan di antara masyarakat pelbagai kaum, memupuk semangat kesukarelaan dan berdikari, meningkatkan ilmu pengetahuan serta menjadi agen perubahan dalam komuniti," katanya kepada pemberita selepas pelancaran program itu di Sekolah Menengah Vokasional di sini, Sabtu.

Rais berkata sehingga kini, sebanyak 1,195 K1M diwujudkan di seluruh negara dan 115 daripadanya di Johor.

Beliau berkata program itu juga adalah bagi memastikan tidak ada janji kerajaan sebelum ini tidak dilaksanakan seperti Bantuan Rakyat 1Malaysia dan komputer riba 1Malaysia.

Dalam perkembangan berkaitan, Rais menggesa sukarelawan K1M menjadi benteng bagi mempertahankan rakyat daripada ideologi neo-liberalisme pembangkang yang dikhuatiri boleh menggugat perpaduan di negara ini.

Sementara itu, Menteri Besar Datuk Abdul Ghani Othman berkata beliau percaya rakyat di Johor menerima sepenuhnya gagasan 1Malaysia yang diilhamkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

Beliau berkata 1Malaysia menekankan kepentingan perpaduan demi mencapai masa depan yang lebih baik.

Abdul Ghani berkata terdapat segelintir pihak yang cuba membawa perpecahan di kalangan masyarakat kerana hanya dengan cara itu, mereka kononnya berpeluang menentukan masa depan yang lebih baik untuk negara ini.

"Saya ajak masyarakat untuk merakamkan perpaduan itu dengan terus memberikan sokongan dan mandat kepada Perdana Menteri untuk terus memimpin negara ini," katanya ketika berucap pada majlis itu, yang dianggarkan dihadiri kira-kira 50,000 orang. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Penganggur Menyamar Polis Ditahan

Artikel Berkaitan

Klik

default image

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

default image

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Artikel Lain