Menteri Besar Kedah Janji Siasat Isu 'Wang Rebat' Persatuan - Semasa | mStar

Menteri Besar Kedah Janji Siasat Isu 'Wang Rebat' Persatuan

ALOR SETAR: Menteri Besar Datuk Seri Azizan Abdul Razak berjanji untuk menyiasat dakwaan bahawa beberapa wakil Pakatan Rakyat di Kedah telah meminta 30 peratus "wang rebat" peruntukan untuk persatuan Cina yang diterima daripada kerajaan negeri.

Azizan yang terkejut dengan dakwaan sogokan berkata ini merupakan kali pertama beliau mendengar tentangnya.

Beliau berkata semua dana yang diperuntukkan kepada persatuan tempatan dikendalikan oleh unit kewangan negeri, dan bukan melalui wakil-wakil Pakatan Rakyat.

Azizan berkata beliau juga terkejut apabila Pengerusi Jawatankuasa Alam Sekitar, Hal Ehwal Masyarakat Cina dan Pengangkutan Tan Joo Long yang secara terbuka mengakui mendengar sogokan itu.

"Saya akan bercakap dengan pegawai kewangan negeri mengenai dakwaan tersebut. Saya juga akan berbincang dengan Tan mengenainya. Saya tidak memandang ringan isu ini," katanya, Ahad.

Dilaporkan bahawa beberapa pemimpin persatuan Cina mendakwa wakil-wakil Pakatan yang mahukan sebahagian daripada peruntukan kerana peranan yang telah dimainkan dalam membantu menjamin kumpulan mereka.

Pada Ahad, akhbar Cina yang memetik Tan sebagai berkata, bahawa dia tidak boleh mengambil tindakan kerana ada sebarang bukti untuk menyokong tuntutan.

Pengerusi MCA Kedah, Datuk Chong Itt Chew berkata pada sidang akhbar, Ahad, bahawa beliau terkejut dengan kenyataan Tan.

Beliau terkejut dengan laporan berita bahawa Tan mendakwa insiden tersebut telah berlaku semasa pentadbiran Barisan Nasional (BN).

"Sebagai bekas ahli exco negeri, saya menafikannya," katanya.

Chong berkata semasa pentadbiran BN, semua peruntukan kepada persatuan Cina telah dimasukkan ke dalam akaun mereka secara langsung.

MCA Kedah menerima sekurang-kurangnya lapan aduan daripada persatuan-persatuan di Sungai Petani selepas dakwaan-dakwaan yang dibangkitkan semasa mesyuarat antara 25 persatuan Cina di Sungai Petani dengan presiden parti, Datuk Seri Dr Chua Soi Lek pada Jumaat.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

Boo anjing paling comel di dunia mati