Gelaran Profesor Ditarik Balik Tidak Jejas Kredibiliti – Aziz Bari - Semasa | mStar

Gelaran Profesor Ditarik Balik Tidak Jejas Kredibiliti – Aziz Bari

Dr Abdul Aziz Bari. Foto UU BAN.
Dr Abdul Aziz Bari. Foto UU BAN.

PETALING JAYA: Bekas pensyarah Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Dr Abdul Aziz Bari berkata, gelaran profesornya yang digugurkan oleh universiti itu langsung tidak menjejaskan kredibilitinya.

“Gelaran profesional itu kerana ilmu saya dan bukannya pangkat di universiti. Jika UIAM mahu gugurkan gelaran itu, saya tidak kisah.

“Ia sedikitpun tidak menjejaskan kredibiliti saya sebagai seorang yang berilmu untuk terus memberi pendapat dan pandangan,” katanya ketika dihubungi mStar Online, Selasa.

Dr Abdul Aziz mengulas laporan akhbar Utusan Malaysia pada Selasa yang memetik kenyataan Pengarah Bahagian Komunikasi UIAM, Abdul Rahim Ahmad bahawa beliau tidak boleh lagi menggunakan status profesor kerana ia gugur secara automatik setelah beliau menamatkan perkhidmatan dengan institusi pengajian tinggi itu baru-baru ini.

Menurut Dr Abdul Aziz, beliau merasakan tindakan UIAM merupakan sesuatu yang lucu kerana pengumuman pengguguran gelaran itu tidak pernah berlaku di negara ini.

“Kenapa saya? Saya bukannya ahli politik atau hero untuk digugurkan gelaran itu. Ramai lagi profesor dari UIAM yang sudah pencen dan tidak lagi memegang sebarang jawatan, adakah mereka juga digugurkan gelaran profesor,” soal Dr Abdul Aziz.

Dr Abdul Aziz berkata, gelaran itu tidak dimohonnya namun sebaliknya pihak universiti sendiri yang meminta beliau untuk memohonnya pada akhir 2002.

“Saya diminta (berbuat demikian) kerana ilmu dan kepakaran saya. Jika gelaran profesor digugurkan pun, ilmu dan kepakaran saya masih sama.

“Yang penting adalah ilmu. Bukan semua yang bergelar profesor itu benar-benar berkelayakan dan bukan semua yang memberi pandangan itu baik (boleh diterima).

“Orang ramai terus meminta pandangan dan pendapat saya maka saya tidak peduli ada gelaran profesor atau tidak.

"Tetapi janganlah menyusahkan dan mengelirukan mereka hanya kerana gelaran itu digugurkan,” katanya lagi.

Abdul Rahim dalam satu kenyataan mengulas pertanyaan pembaca Utusan Malaysia melalui ruang forum akhbar itu pada Jumaat lalu yang ingin mengetahui bidang pengkhususan dan siapakah yang memberikan pengiktirafan kepada Abdul Aziz sebagai pakar undang-undang dan perlembagaan.

Abdul Rahim berkata, Dr Abdul Aziz masih boleh menggunakan status profesor jika ada universiti lain melantiknya ke jawatan itu.

“Pensyarah yang tamat perkhidmatan dari mana-mana institusi pengajian tinggi awam, tidak boleh menggunakan status profesor kerana ia gugur secara automatik.

“Dengan penjelasan ini, saya harap, semua pihak dapat mengetahui gambaran sebenar tentang Abdul Aziz dan berharap sebarang aktiviti beliau selepas ini tiada kaitan dengan UIAM," katanya.

Sementara itu, Dr Abdul Aziz turut mempersoalkan adakah tindakan UIAM mengumumkan pengguguran gelaran profesornya hanya disebabkan oleh surat pembaca Utusan Malaysia?

“Jika benar, saya melihatnya sebagai sesuatu yang lucu dan tidak logik. Saya sendiri tidak mendapat sebarang surat (mengenai pengguguran tersebut).

“Siapa dia (pembaca) sampai UIAM memaklumkannya terus secara terbuka. UIAM sepatutnya boleh melakukannya dengan cara lebih profesional,” katanya.

Dr Abdul Aziz meninggalkan UIAM pada 31 Disember lalu.

Sebelum ini, beliau menerima surat tunjuk sebab yang dikeluarkan oleh unit undang-undang universiti tersebut pada 19 Oktober lalu ekoran kenyataan beliau yang didakwa mempertikaikan titah Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah dalam isu pemeriksaan Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) ke atas Gereja Methodist Damansara Utama (DUMC).

Pihak UIAM yang dihubungi mStar Online pada Selasa bagaimanapun enggan mengulas lanjut terhadap sebarang maklum balas Dr Abdul Aziz berhubung isu pengguguran gelaran profesor itu.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Artikel Lain