BR1M Bukti Komitmen Kerajaan Bantu Rakyat - Semasa | mStar

BR1M Bukti Komitmen Kerajaan Bantu Rakyat

JOHOR BAHARU: Bagi penduduk di kawasan Parlimen Pulai yang terletak di dalam bandar raya Johor Baharu, pemberian wang tunai RM500 yang diberikan kerajaan menerusi Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) amat dialu-alukan dan tepat pada masanya.

Anggota Parlimen Pulai Datuk Nur Jazlan Mohamed berkata ini kerana kos sara hidup di Johor Baharu yang amat tinggi berikutan kedudukannya yang terletak bersebelahan dengan Singapura.

"Dengan kos sara hidup di Johor Baharu yang amat tinggi, penduduk memang menghargai dan mengalu-alukan Bantuan Rakyat 1Malaysia kerana ia amat membantu di dalam meringankan beban kehidupan mereka," katanya pada Sabtu.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas majlis penyampaian BR1M kepada 287 penerima terdiri daripada masyarakat Cina tempatan di Dewan Hokkien, Jalan Mahmoodiah di sini.

Nur Jazlan, yang juga Pengerusi UDA Holdings Berhad, berkata kenaikan harga barangan tidak dapat dielakkan kerana ia merupakan fenomena di seluruh dunia dan bukan hanya di Malaysia, tetapi kerajaan telah berusaha sedaya-upaya menerusi pelbagai program untuk membantu rakyat di dalam meringankan beban mereka.

Katanya setiap tahun kerajaan mengeluarkan belanja besar menerusi pemberian subsidi terhadap barangan keperluan rakyat seperti minyak kenderaan, makanan dan lain-lain, di dalam usahanya meringankan beban rakyat.

"BR1M, pemberian subsidi dan program-program lain merupakan bukti komitmen berterusan kerajaan untuk membantu rakyat. Usaha kerajaan tidak terhenti setakat ini, malah akan berusaha lebih keras lagi untuk membantu rakyat," katanya.

Pengerusi Persatuan Hokkien Johor Baharu Datuk Teoh Poh Boon yang turut hadir, berkata usaha kerajaan menerusi BR1M harus dipuji kerana ia membantu meringan beban rakyat.

"Program pemberian wang tunai BR1M amat tepat kerana hanya beberapa hari lagi masyarakat Cina akan menyambut Tahun Baru Cina, kita ingin mengucapkan terima kasih kepada kerajaan," katanya. BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

Artikel Lain