Dua Beranak Dipenjara Kesalahan Rasuah - Semasa | mStar

Dua Beranak Dipenjara Kesalahan Rasuah

IPOH: Dua beranak yang kedua-duanya peniaga dipenjara sehari oleh Mahkamah Sesyen di sini Selasa selepas mengaku bersalah terhadap pertuduhan berasingan memberi rasuah kepada seorang Penolong Pegawai Tanah di sini.

Hakim Julie Lack Abdullah turut mengarahkan Ong Eng Lin, 47, membayar denda RM12,500 atau penjara tiga bulan manakala anaknya Ong Kien Choong, 25, didenda RM60,000 atau penjara tiga bulan berhubung kesalahan itu.

Ong mengaku bersalah terhadap tuduhan memberikan wang suapan berjumlah RM2,500 kepada Megat Saiful Nizam Megat Wahab dari Pejabat Tanah dan Galian Ipoh dalam sebuah kenderaan di Jalan Dato' Ahmad Said di sini pada 3 petang 11 Jan lepas.

Wang itu adalah sebagai dorongan supaya Megat Saiful tidak tidak mengambil tindakan undang-undang terhadapnya kerana menggunakan doket yang tidak sah bagi pengeluaran pasir.

Kien Choong pula mengaku bersalah memberi wang suapan kepada Megat Saiful sebanyak RM12,000 agar tidak mengambil tindakan undang-undang terhadapnya kerana menggunakan doket yang tidak sah bagi pengeluaran pasir.

Dia melakukan kesalahan itu di Restoran Sabar Menanti di sini pada 10.35 malam 11 Dis tahun lepas.

Kedua-dua beranak itu yang diwakili peguam Abdul Roni Abdul Rahman memohon mahkamah mengenakan denda yang minimum terhadap mereka kerana ia merupakan kesalahan yang pertama mereka.

Pendakwaan dijalankan oleh M.Kahtan daripada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Dua Ditahan Ekoran Penemuan 203 Butir Peluru

Artikel Berkaitan

Artikel Lain