Dua Beranak Dipenjara Kesalahan Rasuah

IPOH: Dua beranak yang kedua-duanya peniaga dipenjara sehari oleh Mahkamah Sesyen di sini Selasa selepas mengaku bersalah terhadap pertuduhan berasingan memberi rasuah kepada seorang Penolong Pegawai Tanah di sini.

Hakim Julie Lack Abdullah turut mengarahkan Ong Eng Lin, 47, membayar denda RM12,500 atau penjara tiga bulan manakala anaknya Ong Kien Choong, 25, didenda RM60,000 atau penjara tiga bulan berhubung kesalahan itu.

Ong mengaku bersalah terhadap tuduhan memberikan wang suapan berjumlah RM2,500 kepada Megat Saiful Nizam Megat Wahab dari Pejabat Tanah dan Galian Ipoh dalam sebuah kenderaan di Jalan Dato' Ahmad Said di sini pada 3 petang 11 Jan lepas.

Wang itu adalah sebagai dorongan supaya Megat Saiful tidak tidak mengambil tindakan undang-undang terhadapnya kerana menggunakan doket yang tidak sah bagi pengeluaran pasir.

Kien Choong pula mengaku bersalah memberi wang suapan kepada Megat Saiful sebanyak RM12,000 agar tidak mengambil tindakan undang-undang terhadapnya kerana menggunakan doket yang tidak sah bagi pengeluaran pasir.

Dia melakukan kesalahan itu di Restoran Sabar Menanti di sini pada 10.35 malam 11 Dis tahun lepas.

Kedua-dua beranak itu yang diwakili peguam Abdul Roni Abdul Rahman memohon mahkamah mengenakan denda yang minimum terhadap mereka kerana ia merupakan kesalahan yang pertama mereka.

Pendakwaan dijalankan oleh M.Kahtan daripada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia. - BERNAMA

Artikel Berikut

12 Tahun Edar Dadah Akhirnya Tumpas

Klik

Check-out seleksi menyegarkan, menambah nikmatnya tradisi iftar... Kombo Cool Kathira, Cool Bandung memang berbaloi!

COOLBLOG Tradisi Cool Ramadan tampil dengan seleksi minuman Cool Kathira dan Cool Bandung.

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Laksana tanggungjawab perangi Covid-19, sumbangan mega Petronas saat krisis tiada sempadan – “Diharapkan Malaysia lebih kuat dan utuh di masa depan”

DENGAN keadaan yang tidak menentu ketika ini akibat pandemik Covid-19, terdapat keperluan bagi negara untuk bersama-sama menangani penularan wabak itu.

Artikel Lain