M'sia, Australia Kerjasama Banteras Penyeludupan Dan Pemerdagangan Orang - Semasa | mStar

M'sia, Australia Kerjasama Banteras Penyeludupan Dan Pemerdagangan Orang

KUALA LUMPUR: Malaysia dan Australia bersetuju untuk bekerjasama dalam pelbagai isu membabitkan penyeludupan manusia dan pemerdagangan orang, kata Ketua Setiausaha Kementerian Dalam Negeri Tan Sri Mahmood Adam.

Beliau berkata persetujuan itu dicapai pada mesyuarat keempat Kumpulan Kerja Malaysia-Australia mengenai penyeludupan manusia dan pemerdagangan orang yang diadakan di Melbourne pada 14 hingga 15 November lepas.

Menggariskan hasil penting mesyuarat itu dalam satu kenyataan, beliau berkata kedua-dua pihak bercadang menganjurkan bengkel berbilang pihak untuk meningkatkan kerjasama serantau menangani penyeludupan manusia dan pemerdagangan orang, berdasarkan pengalaman kerajaan Malaysia dan Australia dalam perumusan perjanjian dua hala.

Mereka juga mengambil kira pendekatan praktikal untuk meningkatkan pembabitan negara sumber dalam kerjasama serantau berdasarkan semangat Kerangka Kerjasama Serantau di bawah Proses Bali, katanya.

"Kedua-dua pihak bersetuju pada dasarnya untuk memasukkan aspek keganasan dan pemerdagangan orang di bawah Kumpulan Kerja Undang-Undang Teknikal Dua Hala. Kedua-dua pihak juga bersetuju untuk menganjurkan bengkel berkaitan pendakwaan jenayah rentas sempadan," katanya.

Mahmood berkata kedua-dua negara juga bersetuju meneruskan dan meningkatkan kerjasama pertukaran risikan, termasuk peluang latihan lanjutan bagi agensi penguatkuasaan kedua-dua belah pihak.

Mesyuarat itu juga bersetuju secara prinsipnya bagi Malaysia untuk menjadi tuan rumah bersama Australia menganjurkan bengkel Asean-Australia mengenai integriti visa pada Mac tahun depan, katanya dan menambah terdapat juga perjanjian bagi kedua-dua belah pihak menjadi tuan rumah Mesyuarat Kumpulan Ad-Hoc Pakar Teknikal mengenai Pergerakan Haram di bawah Proses Bali pada Mei 2012.

Mahmood berkata mesyuarat kumpulan kerja itu membuktikan kekukuhan hubungan dua hala yang sedia terjalin antara Malaysia dan Australia berhubung aspek keselamatan, terutama dalam membanteras kedua-dua jenayah itu termasuk isu berkaitan jenayah rentas sempadan.

"Ia juga mencerminkan apa yang boleh dicapai oleh negara-negara yang mempunyai pendirian yang sama di rantau ini dalam menangani jenayah penyeludupan dan pemerdagangan orang," katanya.

Mesyuarat kumpulan kerja itu dianjurkan secara bergilir-gilir di antara Malaysia dan Australia. Mesyuarat itu yang diilhamkan oleh Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein, mengadakan mesyuarat pertamanya di Kuala Lumpur pada Ogos 2009. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Muhyiddin Nasihat Mahasiswa Tumpu Pengajian

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.