Malcon 2 ISAF Berjaya Kawal Wabak Brucellosis - Semasa | mStar

Malcon 2 ISAF Berjaya Kawal Wabak Brucellosis

KUALA LUMPUR: Pasukan Bantuan Keselamatan Antarabangsa Kumpulan Induk Kontinjen 2 Malaysia (MALCON 2 ISAF) berjaya mencipta dan melaksanakan projek kawalan menangani wabak brucellosis sewaktu misi di wilayah Bamiyan, Afganistan baru-baru ini.

Panglima Angkatan Tentera Malaysia (ATM) Jeneral Tan Sri Zulkifeli Mohd Zain berkata kejayaan tersebut diiktiraf Amerika Syarikat dan projek itu dijangka diguna pakai di beberapa wilayah utama di negara bekas perang itu.

Brucellosis adalah satu jangktian bakteria daripada binatang ke manusia.

"Wabak tersebut telah menjangkiti 687 manusia dan mengakibatkan 6,000 keguguran dalam binatang hingga menjatuhkan produktiviti ternakan di Afghanistan. "Dengan bantuan pihak berkuasa tempatan, MALCON 2 ISAF berjaya menghasilkan 69,000 vaksin dan menawarkan 36,000 binatang di mana tidak pernah berlaku dalam sejarah negara tersebut," katanya dalam ucapan pada majlis pembubaran dan pemberian Pingat Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara (NATO) kepada pasukan MALCON 2 ISAF di Wisma Transit di sini, Khamis.

Teks ucapan beliau dibacakan oleh Panglima Tentera Udara Jeneral Tan Sri Rodzali Daud. Projek kawalan menangani wabak brucellosis atau 'brucellosis outbreak intervention program' merupakan inisiatif MALCON 2 ISAF dengan kerjasama Pasukan Pembangunan Semula Wilayah New Zealand (NZPRT), Agensi Amerika untuk Pembangunan Antarabangsa (USAID), Aga Khan Foundation (AKF) dan veterinar tempatan.

Wabak tersebut pertama kali dilaporkan pada tahun 2008 dan membawa jangkitan paru-paru yang sangat teruk dan juga otak, bergantung kepada imunisasi diri.

Penyakit ini telah pupus di Malaysia dan negara membangun lain dan penduduk tempatan tiada pengetahuan dan sumber untuk mencegah dan merawat penyakit tersebut.

Dilaporkan terdapat tiga kematian semasa program dijalankan iaitu seorang wanita mengandung dan dua kanak-kanak.

Pakar Kesihatan Awam, klinikal epidemiologi MALCON 2 ISAF di Bamiyan, Mejar Dr Arshil Moideen berkata langkah mencegah bakteria itu adalah menerusi pembentukan satu komuniti bergelar Zoonotik.

"Komuniti Zoonotik terdiri daripada kesemua pegawai kesihatan awam di sana yang bertanggungjawab khas bagi menjaga dan mengawal penyakit-penyakit jangkitan daripada binatang kepada manusia. "MALCON 2 ISAF telah memanggil wakil daripada (Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), Misi Bantuan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu di Afghanistan (UNAMA), Tabung Kanak-kanak PBB (UNICEF), Pertubuhan Makanan dan Pertanian (FAO), Kementerian Pertanian dan Tanah Pertanian Afghanistan, Kementerian Kesihatan Awam, polis tempatan, Datuk Bandar, ketua-ketua kampung dan mullah (pemimpin agama) berkumpul di dalam komuniti tersebut dan mendidik mereka," katanya.

Beliau berkata komuniti tersebut bertujuan mempromosikan kesihatan secara agresif di kawasan luar bandar dan juga mendapatkan pembiayaan dari Malaysia dan Amerika Syarikat untuk menghasilkan sepanduk, poster dan risalah untuk diagihkan ke seluruh kampung dan digunakan untuk mendidik anggota komuniti.

"Mullah menggunakan khutbah Jumaat di masjid dan polis menggunakan kenderaan dan kuasa mereka untuk mendidik masyarakat luar bandar tentang kaedah untuk mengawal wabak tersebut dan cara penyelesaian yang terbaik," katanya.

MALCON 2 ISAF telah menjalankan misi di wilayah Bamiyan, Afganistan sejak 26 April dan tamat 5 November lalu dan membawa perubahan kepada penduduk di sana antaranya melaksanakan projek kawalan kuantiti air dengan menggunakan bahan-bahan semula jadi.

Pasukan tersebut melibatkan 40 anggota yang terdiri daripada 11 pegawai dan 29 lain-lain pangkat, lapan anggota wanita dan diketuai oleh Kolonel Rusman Sanip.

Misi enam bulan itu memberi bantuan perubatan, pergigian dan latihan kepada penduduk tempatan wilayah itu serta melatih petugas-petugas perubatan dan pergigian kerajaan Afghanistan. -BERNAMA

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

Artikel Lain