Johor Lakukan Persediaan Rapi Hadapi Banjir - Ghani - Semasa | mStar

Johor Lakukan Persediaan Rapi Hadapi Banjir - Ghani

JOHOR BAHARU: Kerajaan Johor sedang membuat persediaan rapi bagi menghadapi bencana banjir yang dijangka melanda beberapa bahagian negeri ini bulan depan, kata Menteri Besar Datuk Abdul Ghani Othman.

Katanya kerajaan negeri menggunakan pengalaman menghadapi banjir pada 2006, 2007 dan awal tahun ini, dalam merangka persediaan tersebut.

"Kita telah menggerakkan semua jentera bagi membolehkan kita berada di dalam keadaan bersedia," katanya kepada pemberita selepas pelancaran rumah kos rendah Johor Land Berhad, di sini, Khamis.

Beliau berkata pusat pemindahan banjir di seluruh negeri juga telah diminta bersedia untuk menerima mangsa, manakala jentera penyelamat serta bantuan bekalan makanan telah diselaras untuk digerakkan apabila bencana melanda.

Abdul Ghani berkata maklumat menunjukkan bencana banjir akan melanda kawasan utara dan timur Semenanjung pada bulan ini, diikuti Johor bulan depan.

Pakar kajicuaca dilapor berkata bencana banjir kali ini lebih buruk dengan kadar taburan hujan pada tempoh terbabit meningkat sehingga 40 peratus daripada keadaan biasa.

Pada 2006, Johor dilanda bencana banjir besar yang telah mengakibatkan lebih daripada 100,000 penduduknya dipindahkan ke pusat pemindahan di seluruh negeri.

Daerah paling teruk terjejas ialah Segamat, Muar, Batu Pahat dan Kota Tinggi.

Mengenai lawatannya ke kawasan Parlimen Tebrau hari ini, beliau berkata pembangunan perumahan dan perindustrian pesat di kawasan itu telah menyebabkan penduduknya berhadapan masalah banjir kilat.

Katanya 154 penduduk dari Taman Melati dan Taman Kiambang yang sering dilanda banjir kilat, akan dipindahkan ke kawasan perumahan kos rendah di Taman Bukit Tiram yang sedang dibina oleh Johor Land Berhad, anak syarikat Johor Corporation. -BERNAMA

Artikel Berkaitan

default image

Duit Bantuan RM100 Sah: Wee

default image

Pembangkang Gesa SPRM Siasat Giat Mara Pula

Klik

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

Artikel Lain