Elaun Sara Hidup Kepada 55,000 Nelayan Tahun Hadapan - Semasa | mStar

Elaun Sara Hidup Kepada 55,000 Nelayan Tahun Hadapan

BACHOK: Kerajaan Persekutuan akan terus menyalurkan bantuan elaun sara hidup sebanyak RM200 sebulan kepadalebih 55,000 nelayan di seluruh negara tahun depan.

Timbalan Menteri Kewangan Datuk Dr Awang Adek Hussin berkata peruntukan lebih RM230 juta disediakan dalam bajettahun depan bagi tujuan itu.

"Sepatutnya bantuan itu dihentikan apabila berakhir tahun ini, tapi atas keprihatinan kerajaan peruntukan itu diteruskan demi menjaga kebajikan rakyat," katanya kepada pemberita ketika merasmikan programkeselamatan dan kesihatan nelayan di Kompleks Jabatan Perikanan Tawang di sini, Ahad.

Lebih 200 nelayan menyertai majlis itu yang turut dihadiri Pengarah Perikanan Kelantan, Datuk Mohamad Mat Saman dan Pengarah Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM) Kelantan, Wan Adnan WanIbrahim.

Awang Adek yang juga Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan Umno Kelantan berkata, daripada jumlah itu RM5 juta di peruntukkan bagi membantu 2,800 nelayan di Kelantan.

Beliau berkata mereka termasuk dari Jajahan Tumpat, Kota Baharu, Bachok dan Pasir Puteh yang mempunyai pendapatan tidakmelebihi RM500 sebulan.

Katanya ini menunjukkan kerajaan Persekutuan amat prihatin dengan nasib nelayan yang masih hidup miskin dengan menyediakan pelbagai bantuan saperti insentif penangkapan ikan, subsidi minyak,bot dan pukat selain elaun sara hidup bulanan.

Pada majlis itu beliau yang juga Pengerusi Majlis Pembangunan Pertanian Parlimen Bachok menyampaikan lesen sampan baru kepada 103 nelayan Bachok. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Elak Sertai Silat Berunsur 'Mantera'

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

Artikel Lain