Tempoh Menunggu Pemeriksaan Imigresen di LCCT Kini 15 Minit - Semasa | mStar

Tempoh Menunggu Pemeriksaan Imigresen di LCCT Kini 15 Minit

SEPANG: Tempoh menunggu bagi pemeriksaan di kaunter Imigresen di Terminal Syarikat Penerbangan Tambang Rendah (LCCT) di sini kini adalah maksimum 15 minit.

Pengarah Imigresen Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA), Mohd Zulfikar Ahmad berkata, kesibukan sering berlaku di Imigresen di LCCT terutama di bahagian ketibaan dan waktu puncak.

"Sebelum ini kami menerima aduan daripada orang ramai terutama penumpang mengenai tempoh menunggu yang lama sehingga 45 minit.

"'Kami amat menitikberatkan perkara itu demi keselesaan penumpang dan usaha penambahbaikan ini dan tempoh 15 minit itu merupakan sebahagian daripada petunjuk prestasi utama (KPI)," katanya pada sidang media di LCCT di sini, Rabu.

Zulfikar berkata, Jabatan Imigresen telah menyediakan langkah-langkah penambahbaikan jangka pendek dan jangka panjang.

"Kami telah menambah sebanyak enam kaunter yang sudah siap beroperasi manakala lapan kaunter lagi akan ditambah pada pertengahan Oktober ini," katanya menjadikan jumlah keseluruhan sebanyak 38 kaunter Imigresen di bahagian ketibaan di LCCT.

Beliau berkata, pengenalan kaunter flexi turut diperkenalkan bagi pemeriksaan pasport asing di kaunter pasport Malaysia.

"Selain itu, kami juga akan menambah 50 Pegawai Imigresen untuk operasi, menyediakan laluan pantas (fast lane), sistem pandu arah dan mewujudkan kumpulan syif sokongan," katanya.

Menurut Zulfikar, usaha penambahbaikan itu akan meningkatkan kecekapan operasi Jabatan Imigresen di LCCT sehingga lebih 50 peratus.

"Secara tidak langsung ia juga memberi kesan baik kepada syarikat penerbangan yang menawarkan perkhidmatan kepada para penumpang," katanya.

Seramai 2.6 juta rakyat tempatan dan 3.4 juta warga asing yang telah keluar dan masuk negara ini serta 63,420 pekerja asing melalui LCCT dari Januari sehingga September 2011.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

Artikel Lain