MCA Cadang Kerajaan Beri Subsidi, RM100 Kepada Golongan Berpendatan Rendah - Semasa | mStar

MCA Cadang Kerajaan Beri Subsidi, RM100 Kepada Golongan Berpendatan Rendah

KUALA LUMPUR: Pemuda MCA mencadangkan lima usul kepada kerajaan dalam usaha membangunkan ekonomi dan melaksanakan dasar yang mengutamakan kepentingan serta kesejahteraan rakyat.

Ketuanya Datuk Dr Wee Ka Siong berkata usul yang pertama ialah kementerian dan jabatan kerajaan perlu melaksanakan langkah berhemat serta menerokai lebih banyak sumber pendapatan selain menguruskan kewangan dan sumber negara dengan baik dan berkesan, terutama pengurusan syarikat berkaitan kerajaan (GLC).

"Syarikat GLC tidak harus hanya mementingkan pasaran domestik, sebaliknya berusaha menerokai pasaran antarabangsa yang lebih besar.

"Mereka juga tidak harus bersaing dengan pengusaha industri kecil dan sederhana atau peniaga tempatan," katanya dalam ucapan dasar pada Perhimpunan Agung Pemuda MCA Kebangsaan ke-47 di sini, Sabtu.

Menggariskan tindakan kedua, Dr Wee yang juga Timbalan Menteri Pelajaran berkata negara tidak harus membabi buta mencontohi negara lain, sebaliknya mesti berani meneroka jalan sendiri dalam menentukan hala tuju pembangunan.

Sebagai langkah ketiga, beliau mencadangkan kerajaan agar membantu golongan belia berkecimpung dalam bidang perniagaan dan menggalakkan mereka melibatkan diri dalam bidang penyelidikan serta penciptaan perusahaan baru.

"Kerajaan hendaklah memberi bantuan kewangan untuk menggalakkan golongan belia yang kreatif menukar imaginasi mereka menjadi sesuatu yang produktif," katanya, sambil menambah lebih banyak peluang pekerjaan perlu diberikan kepada graduan baru atau penganggur.

Selaras dengan dasar mengutamakan kepentingan rakyat, Pemuda MCA mencadangkan kerajaan menggunakan keuntungan Petronas untuk membantu golongan berpendapatan sederhana dan rendah, terutama sebelum sesi persekolahan bermula tahun depan. "Saya mencadangkan kepada kerajaan agar memberi subsidi RM100 kepada setiap pelajar sekolah rendah dan menengah untuk membeli pakaian dan peralatan persekolahan supaya beban kehidupan rakyat dapat diringankan," katanya.

Langkah terakhir melibatkan cadangan supaya kerajaan membina lebih banyak rumah berharga antara RM150,000 dan RM200,000 dalam Skim Rumah Pertama.

"Ia harus dibina di tempat strategik, misalnya berhampiran stesen MY Rapid Transit (MRT) di bawah Pelan Greater Kuala Lumpur bagi memudahkan bakal penghuni," katanya. -BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

Artikel Lain