Bekalan Ayam, Kelapa Pada Bulan Ramadan Mencukupi - Noh

SERDANG: Agensi-agensi yang terbabit mengimport barangan makanan boleh mewujudkan stok penimbal ayam dan kelapa bagi memenuhi keperluan musim Ramadan dan Hari Raya Aidilfitri, kata Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani Datuk Seri Noh Omar.

Katanya langkah itu juga penting untuk memastikan bekalan mencukupi dan tiada kenaikan harga yang boleh membebankan pengguna.

Noh berkata kelonggaran dan pengecualaian khas juga diberikan untuk mengimport kelapa bersabut dengan kawalan-kawalan tertentu bagi tempoh masa ini.

"Saya telahpun meminta agensi berkenaan mesti bersedia daripada sekarang buat stok penimbal ayam dan kelapa. Fama juga perlu membuat stok penimbal ayam.

"Dengan ini kita harap dapat memenuhi keperluan musim Ramadan," katanya pada sidang media mengenai kemenangan Mardi dalam Pameran Ciptaan, Inovasi dan Teknologi (ITEX) Ke-22 dan Anugerah Bank Pembangunan Islam bagi Sains dan Teknologi 2011 di ibu pejabat Mardi di sini, Jumaat.

Beliau juga meminta Fama agar menawarkan harga yang rendah sepanjang Ramadan melalui pasar tani di seluruh negara.

Menurutnya sebanyak 58 pasar tani tambahan turut dibuka sepanjang Ramadan ini bagi membolehkan pengguna membeli barangan keperluan dengan harga rendah.

Noh berkata 'Dasar Agro Makanan' bagi tempoh 10 tahun (2011-2020) akan dibentangakan dalam mesyuarat Jemaah Menteri dalam masa terdekat nanti.

Katanya dasar itu penting bagi menjamin bekalan makanan negara terus mencukupi dan selamat.

"Sekarang ini kita mengimport kelapa dari Indonesia untuk setahun, itu pun tidak cukup. Justeru Dasar Agro Makanan mengurangkan import dengan menggalakkan petani menanam pokok kelapa baru pada skala besar,"katanya. -BERNAMA

Klik

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Artikel Lain