Semua Negara Perlu Maju Seiring Dengan Seluruh Negara:Tun Mahathir - Semasa | mStar

Semua Negara Perlu Maju Seiring Dengan Seluruh Negara:Tun Mahathir

PUTRAJAYA: Semua negara perlu keluar dari "zon selesa" dan bergerak maju seiring dengan negara-negara lain dalam dunia kini yang penuh mencabar dan bergerak pantas, kata bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

Beliau berkata ramai yang suka berada dalam "zon selesa", yang akhirnya mengakibatkan mereka tidak dapat berkembang maju.

"Kalau kita selalu nak benda yang kita biasa, kita tak boleh maju. Dunia sedang berubah, dan kita perlu bergerak seiring dengan kemajuan negara-negara di seluruh dunia," kata beliau yang merupakan pengasas LID, kepada pemberita di sini Ahad.

Beliau berkata demikian semasa mengulas kenyataan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dalam ucapan perasmian LID 2011 pagi ini yang menggesa semua pemimpin supaya berusaha membawa transformasi, dan berubah, daripada melakukan sesuatu dengan cara yang lama.

"Untuk menjadi setanding, kita perlu tahu apa yang sedang berlaku, kita perlu tampilkan idea-idea sendiri supaya kita dapat berada selangkah di hadapan sesetengah negara dalam bidang-bidang tertentu," katanya.

Dr Mahathir berkata LID merupakan program yang dilancarkan oleh kerajaan Malaysia yang seharusnya mendapat sokongan oleh semua pihak.- BERNAMA

Artikel Berikut

Sudan Tidak Sertai LID 2011

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel