RM4,511 Ditetapkan Sebagai Bayaran Untuk Dapat Pembantu Rumah Indonesia - Semasa | mStar

RM4,511 Ditetapkan Sebagai Bayaran Untuk Dapat Pembantu Rumah Indonesia

BANDUNG: Protokol pindaan terhadap Memorandum Persefahaman (MoU) mengenai pengambilan pembantu rumah Indonesia yang ditandatangan malam ini menetapkan RM4,511 sebagai bayaran pengambilan pembantu rumah Indonesia oleh pihak majikan Malaysia.

Menteri Sember Manusia Datuk Dr S.Subramaniam berkata jumlah itu merupakan RM2,711 oleh pihak majikan dan RM1,800 adalah bayaran pekerja yang didahulukan oleh pihak majikan kepada agensi pekerjaan.

"Majikan dibenarkan memotong gaji pekerja sebanyak RM1,800 dengan syarat pemotongan itu tidak boleh lebih daripada 50 peratus daripada gaji bulanan pembantu rumah," katanya kepada media Malaysia selepas majlis penandatanganan MoU baru itu.

Ini bermakna kos sebenar yang ditanggung oleh majikan ialah RM2,711.

Dr Subramaniam berkata protokol Pindaan terhadap MoU di antara Malaysia dan Indonesia Mengenai Isu Penggajian Pembantu Rumah Asing Indonesia 2006 itu, turut menetapkan bahawa pembantu rumah Indonesia diberi cuti satu hari dalam seminggu dan mereka layak dibayar gaji satu setengah hari jika memilih untuk bekerja pada hari cuti berkenaan.

Satu kontrak kerja yang standard juga perlu digunakan untuk pengambilan pembantu rumah dari republik itu.

Menteri itu berkata antara perkara utama yang di persetujui dalam protokol itu ialah penubuhan Pasukan Petugas Bersama (JTF) di kedua-dua negara untuk membantu Kumpula Kerja Bersama (JWG) untuk mengawasi pelaksanaan MoU dan menyelesaikan perkara-perkara berbangkit berhubung penggajian dan pengurusan pembantu rumah Indonesia.

Gaji akan ditetapkan berdasarkan kepada kadar pasaran dan majikan akan bertanggungjawab membayar gaji bulanan seperti dalam kontrak iaitu melalui akaun bank pekerja namun jika lokasi bank jauh, bayaran tunai dibenarkan.

Mengenai pasport pembantu rumah terbabit, mereka diberikan hak memegang dokumen itu, bagaimanapun mereka boleh menyerahkan pasport mereka kepada majikan untuk disimpan bagi tujuan keselamatan dengan syarat ia dikembalikan bila pekerja memintanya.

Protokol ini turut menetapkan bahawa majikan berhak mendapat pengganti pembantu rumah Indonesia yang baru atau bayaran pendahuluan mereka dari agensi pekerjaan jika pekerja mereka melarikan diri atau tidak kompeten dalam tempoh enam bulan. Mereka juga berhak mendapat pengganti atau pengembalian wang pendahuluan jika pekerja itu tidak lulus pemeriksaan kesihatan dalam tempoh tiga bulan.

Agensi pekerjaan yang didapati melanggar ketetapan dalam protokol baru ini akan disenarai hitamkan oleh agensi kerajaan yang berkaitan, katanya.

"Kerajaan percaya dengan adanya protokol berhubung penggajian pembantu rumah di antara Malaysia dan Indonesia ini akan dapat memberi perlindungan yang sewajarnya kepada para majikan Malaysia yang menggajikan pembantu rumah Indonesia dan seterusnya meningkatkan kerjasama dua hala di antara kedua-dua negara," katanya.

Keputusan dan persetujuan antara Malaysia dan Indonesia hanya terpakai untuk pengambilan pembantu rumah Indonesia sahaja, katanya. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

Artikel Lain