Video Seks: Anwar Failkan Tuntutan Balas Terhadap Hishammuddin - Semasa | mStar

Video Seks: Anwar Failkan Tuntutan Balas Terhadap Hishammuddin

KUALA LUMPUR: Datuk Seri Anwar Ibrahim memfailkan tuntutan balas terhadap saman fitnah Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berhubung dakwaan fitnah yang mengaitkannya dengan video seks.

Anwar turut menuntut kos, faedah dan lain-lain relif yang dianggap sesuai oleh mahkamah.

Hishammuddin memfailkan saman fitnah terhadap Anwar berhubung penayangan video yang memaparkan aksi seks pelaku mirip seorang pemimpin pembangkang.

Dalam pernyataan tuntutannya, Hishammuddin, 50, selaku plaintif mendakwa, Anwar memfitnah dengan mengaitkannya dengan penayangan video kepada wartawan pada 21 Mac lalu.

Keesokan harinya, selepas membuat laporan polis berkenaan video tersebut, Anwar yang dinamakan sebagai defendan telah bercakap kepada pihak akhbar di luar Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Dang Wangi.

Plaintif mendakwa, kata-kata semasa wawancara itu yang kemudiannya diterbitkan oleh akhbar telah memfitnah dirinya serta merendah-rendahkannya dalam kapasiti beliau sebagai menteri.

Artikel itu antara lain membawa maksud, plaintif bertanggungjawab menayangkan dan mengatur penayangan video itu di Hotel Carcosa Seri Negara serta berkomplot dengan Perdana Menteri dan pihak atasan polis berhubung penayangan itu.

Plaintif berkata, pernyataan yang dibuat oleh defendan adalah benar-benar palsu terhadap beliau dan tiada kewajaran serta berniat jahat untuk merosakkan reputasi, memalukannya sebagai ahli politik sehingga menyebabkan beliau telah diheret dalam skandal umum dan dibenci.

Sehubungan itu, beliau memohon injunksi untuk menghalang bekas Timbalan Perdana Menteri itu daripada terus menerbitkan kata-kata fitnah itu terhadapnya serta menuntut permohonan maaf dalam akhbar kebangsaan yang dipilih oleh beliau.

Hishammuddin turut menuntut ganti rugi am, ganti rugi teruk dan ganti rugi teladan yang tidak dinyatakan jumlahnya serta kos.

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel