Pandangan Jauh Malaysia Jalin Hubungan Dengan China Pada 1974 Hasilkan Dividen:Najib - Semasa | mStar

Pandangan Jauh Malaysia Jalin Hubungan Dengan China Pada 1974 Hasilkan Dividen:Najib

KUALA LUMPUR: Datuk Seri Najib Tun Razak pada Jumaat berkata "keputusan Malaysia yang berpanjangan begitu jauh" dalam menjalin hubungan diplomatik dengan China pada 1974, telah menghasilkan dividen.

Perdana Menteri berkata China adalah rakan niaga Malaysia terbesar di peringkat global, manakala Malaysia pula merupakan rakan niaga China terbesar dari rantau Asean.

"Keputusan itu telah menjadikan China sebagai "sahabat, bukan seteru; kawan bukan lawan; rakan, bukan pesaing," katanya.

Malaysia adalah negara Asia Tenggara pertama yang menjalin hubungan dengan China pada 1974, dan langkah itu kemudiannya segera menjadi ikutan negara anggota Asean lain, kata Najib semasa berucap pada Forum Kerjasama Ekonomi dan Perdagangan Malaysia-China di sebuah hotel di sini.

Ia turut dihadiri Perdana Menteri China Wen Jiabao, yang tiba semalam untuk melakukan lawatan rasmi dua hari ke Malaysia.

Najib berkata melalui kerjasama yang dijalin di segenap peringkat kebangsaan, serantau dan global kedua-dua negara serta rakyat masing-masing akan dapat memanfaatkan potensi sebenar mereka serta mendapat tempat di barisan hadapan masyarakat baru global.

"Walaupun negara dan rakyat kita memiliki keunikan tersendiri daripada segi kemahiran, ciri dan budaya, tetapi kita disatukan oleh semangat untuk memajukan negara dan keyakinan teguh terhadap kuasa syarikat serta peluang," katanya.

Najib berkata kehadiran begitu ramai peserta, kira-kira 1,000 orang, pada forum itu membuktikan wujudnya hubungan kukuh dan berkekalan antara China dan Malaysia, di samping fokus ekonomi yang tidak berubah dan kepimpinan perdana menteri China yang berpandangan jauh.

"Saya dapati kunjungan beliau bukan saja dinanti-nantikan oleh masyarakat Cina kami, tetapi juga oleh semua rakyat Malaysia," katanya.

Sementara itu, dalam ucapannya, Wen berkata China dan Malaysia merupakan jiran rapat yang telah meningkatkan kepercayaan antara satu dengan lain serta menjalin komuniksi secara rapat berkaitan isu dua hala, serantau dan antarabangsa.

"Malaysia adalah negara Asean pertama yang menjalin hubungan diplomatik dengan China. Rakyat China kagum dengan kemajuan dan pembangunan Malaysia. Kita menyokong satu sama lain dalam semua isu," katanya.

Wen berkata hubungan antara kedua-dua negara mencapai tahap baru apabila Najib memilih China sebagai negara pertama yang dilawatinya selepas mengambil alih jawatan perdana menteri Malaysia dua tahun lepas.

"China dan Malaysia menjadi rakan akrab yang menyokong satu sama lain. Seiring dengan kemajuan yang dicapai daripada segi hubungan, kepentingan bersama kita juga meningkat dan rakyat pula menikmati lebih banyak manfaat.

"Apabila China semakin maju, keperluannya untuk meningkatkan hubungan dengan negara lain, termasuk Malaysia, akan turut meningkat," kata beliau.

Mengenai kerjasama dalam bidang pengajian tinggi, Wen berkata kini lebih 10,000 pelajar China melanjutkan pelajaran di Malaysia dan ini menjadikan China sumber terbesar pelajar asing bagi negara ini.

"Seramai 4,000 pelajar Malaysia pula menuntut di China dan mereka ini menjadi duta yang mengeratkan lagi hubungan Malaysia-China," kata beliau.

Selepas menghadiri forum perniagaan itu, Wen mengadakan pertemuan peribadi selama 30 minit dengan bekas Perdana Menteri Tun Abdullah Ahmad Badawi, sebelum berlepas ke Jakarta.

Bercakap kepada pemberita kemudiannya, Abdullah berkata mereka bertukar pendapat tentang beberapa bidang, termasuk perubatan tradisional dan Islam serta industri halal.- BERNAMA

Artikel Berikut

Pasangan Suami Isteri Dituduh Edar Dadah

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.