Konvensyen Wasatiyyah Perjelas Islam Sebenar - Semasa | mStar

Konvensyen Wasatiyyah Perjelas Islam Sebenar

KUALA LUMPUR: Konsep wasatiyyah yang menjadi tunjang kekuatan Islam kini semakin dilupakan mengakibatkan timbul salah faham dan agama itu dipandang serong oleh penganut agama lain.

Presiden Nadi Dialog Malaysia (NADI), Tan Sri Mohamed Yusof Mohamed Noor berkata, sudah sampai masanya konsep itu diketengahkan semula dan meletakkannya di tempat yang sewajarnya.

"Sebagai mendokong saranan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak yang mahu konsep wasatiyyah diketengahkan, difahami dan dihayati menerusi perlakuan dan akhlak masyarakat Islam dan bukan Islam, bukan sahaja di Malaysia tetapi juga di seluruh dunia.

"Atas kesedaran itu, NADI dan Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) dengan kerjasama Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) akan menganjurkan Konvensyen Wasatiyyah yang akan mengupas isu kesederhanaan dalam kehidupan manusia di Putrajaya mulai 9 Jun ini selama tiga hari," katanya kepada pemberita di sini, Jumaat.

Hadir sama termasuk Naib Canselor USIM, Prof. Datuk Dr. Muhamad Muda.

Najub dijadualkan merasmikan konvensyen berkenaan manakala Timbalannya, Tan Sri Muhyiddin Yassin menyempurnakan masjlis penutup. Mohamed Yusof berkata, pada konvensyen yang pertama kali dianjurkan beberapa tokoh tempatan dan antarabangsa termasuk bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad dan ulama Amerika Syarikat, Imam Feisal Abdul Rauf akan hadir selain tokoh agama dari rantau Asia Tenggara.

Dalam pada itu, beliau berkata, penganjuran konvensyen yang akan dibuat secara bersiri itu bagi menerangkan kepada orang bukan Islam bahawa Islam adalah agama yang mampu menyelesaikan permasalahan dunia.

"Pelbagai salah faham tentang Islam, melalui konvensyen ini yang turut menjemput tokoh-tokoh bukan Islam, kita akan terangkan kelebihan-kelebihan wasatiyyah," katanya.

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

Artikel Lain