Saya Tidak Tahu Iking Dan Choy Ada Hubungan Profesional: Saksi - Semasa | mStar

Saya Tidak Tahu Iking Dan Choy Ada Hubungan Profesional: Saksi

KUALA LUMPUR: Seorang saksi memberitahu Mahkamah Majistret di sini bahawa dia tidak mengetahui kawan baiknya, Daphne Iking mempunyai hubungan profesional dengan seorang ahli perniagaan Darren Choy Khin Min walaupun mereka telah berkawan sejak tujuh tahun lepas.

Jason Yeoh berkata, dia hanya mengetahui Choy merupakan bekas Pengarah Urusan Adidas dan Iking sebagai duta produk sukan itu selepas model itu, yang juga pengacara, berkahwin dengan Ryan Chong Yiing Yih, 32.

"Saya hanya mula mengenali Choy berhubung kes ini melalui Chong dan bukannya secara peribadi," katanya ketika disoal balas peguam Akhbardin Abdul Kadir dalam kes perbicaraan saman peribadi yang dikemukakan bekas suami Iking, Chong, 31, terhadap Choy, 44.

Chong mengemukakan saman itu kerana mendakwa Choy memikat Iking, yang ketika itu masih isterinya dengan niat supaya wanita itu melakukan persetubuhan yang ditegah dengan Choy di The Plaza, Jalan Wan Kadir, Taman Tun Dr Ismail di sini antara Julai 2007 dan September 2008.

Jika sabit kesalahan mengikut Seksyen 498 Kanun Keseksaan, Choy boleh dihukum penjara dua tahun atau denda atau kedua-duanya.

Yeoh berkata dia ada melihat Choy di sebuah majlis yang turut dihadiri Iking dan Chong, bagaimanapun tidak pasti mengenai butiran majlis berkenaan.

"Saya hanya hadir sebagai kawan dan tidak pasti apakah majlis itu tetapi sangat pasti ia tiada kaitan dengan Adidas kerana tidak pernah menghadiri mana-mana majlis Adidas," katanya.

Yeoh memberitahu mahkamah, bahawa dia mula berkawan dengan Chong ketika menjalani praktikal sebagai pelatih kamar setelah diperkenalkan rakan lain dan kemudian mula mengenali Iking juga melalui seorang rakannya yang belajar di kolej sama.

Prosiding di hadapan Majistret Engku Ahmad Rashdi Engku Abdillah bersambung 4 Mac ini. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

Artikel Lain