Malaysia, Indonesia Masih Berunding Soal Pembantu Rumah - Semasa | mStar

Malaysia, Indonesia Masih Berunding Soal Pembantu Rumah

KUALA SELANGOR: Malaysia dan Indonesia masih berunding untuk mencari jalan penyelesaian kepada beberapa isu yang berkaitan dengan pengambilan pembantu rumah dari republik itu, kata Menteri Sumber Manusia Datuk Dr S.Subramaniam.

Beliau berkata antara permintaan pihak Indonesia berhubung perkara itu ialah soal pemberian cuti mingguan kepada pembantu rumah, dan kebenaran supaya setiap pembantu rumah menyimpan pasport mereka sendiri.

Bagaimanapun menurutnya berdasarkan kaji selidik yang dijalankan, majikan di Malaysia didapati agak keberatan untuk memenuhi kedua-dua permintaan itu, dan ia menyebabkan rundingan masih berlarutan.

"Saya harap pihak Indonesia lebih fleksible mengenainya perkara ini. Pihak kementerian harap akan wujud pertimbangan antara kedua-dua negara dalam mencari kata sepakat, supaya perkara ini dapat digerakkan," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita ketika ditemui selepas menghadiri festival 1Malaysia Ponggal yang dirasmikan oleh Timbalan Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan Datuk Maglin Dennis D'Cruz dekat sini, Ahad.

Subramaniam membuat kenyataan itu semasa mengulas laporan sebuah akhbar hari ini mengenai kira-kira 30,000 pembantu rumah Indonesia sedang menunggu untuk dibawa masuk ke Indonesia bagi memenuhi permintaan, walaupun penghantaran pembantu rumah ke Malaysia ketika ini dibekukan oleh kerajaan Indonesia.

Sementara itu Maglin dalam persidangan akhbar di majlis itu berkata beliau akan mencadangkan kepada kerajaan dan MIC tidak lama lagi mengenai kemungkinan memasukkan festival Ponggal sebagai sambutan tahunan.

Beliau berkata festival itu berpotensi untuk menyatukan kaum India dalam negara dan ia seharusnya menjadi acara tahunan.- BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

default image

Kronologi Proses Mengundi DUN Tenang

default image

Keputusan Awal: Undi Pos BN Dahului PAS

Klik

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

Artikel Lain