Batik Tiruan Ancam Batik Tulen - Ahmad Said

KUALA TERENGGANU: Perkembangan positif industri batik Terengganu telah menarik pelbagai pihak yang tidak bertanggungjawab untuk mengaitkan produk batik keluaran mereka dengan nama negeri Terengganu.

Menteri Besar Datuk Seri Ahmad Said berkata hal ini amat membimbangkan kerana sebarang kekurangan serta kecacatan pada kualiti keluaran mereka, pastinya akan menjejaskan imej batik keluaran negeri itu.

"Ini memberikan kesan yang negatif terhadap batik tulen Terengganu," katanya ketika berucap pada majlis Malam Gala Piala Seri Iman Terengganu Darul Iman 2010, di sini malam tadi.

Raja Permaisuri Agong Tuanku Nur Zahirah berkenan berangkat ke majlis tersebut.

Ahmad berkata justeru dalam memastikan reka corak yang unik dan luar dari kebiasaan serta produk yang tulen daripada negeri Terengganu dilindungi, kerajaan negeri telah melancarkan cop logo khas batik tulen Terengganu.

Beliau berkata hal ini turut bertujuan mengelakkan kekeliruan dan memudahkan pembeli membuat pilihan batik tulen selain memelihara warisan negeri Terengganu.

Ahmad berharap warisan batik Terengganu yang terkenal dengan kehalusan seni, mutu dan kualitinya dapat dinikmati oleh generasi mendatang.

"Batik juga diharap menjadi satu seni yang dihargai bukan sahaja di Malaysia tetapi juga diperingkat antarabangsa," katanya.

Sementara itu, Mohamad Hafizi Mohd Radzi Woo, dari UiTM Shah Alam menjuarai Piala Seri Iman 2010 yang bertema "Khazanah Kenyir".

Beliau yang membawa pulang hadiah wang tunai sebanyak RM30,000 disamping piala dan sijil telah mempersembahkan ciptaan bertajuk "Underline".

Tempat kedua dimenangi oleh IIi Aaina Yahya dari Kuala Terengganu dengan tema "Semarak Tari Sang Gigas" menerima hadiah RM15,000 dan ketiga Nur Amirah Mohamad Yusof (Kedah) dengan tema "Megah Si Kuang" menerima hadiah RM10,000.

Seramai 10 finalis telah dipilih ke pertandingan akhir Piala Seri Iman 2010 dan hadiah-hadiah telah disampaikan oleh Raja Permaisuri Agong. -BERNAMA

Artikel Sebelum

Tun Mahathir Dilantik Sebagai Penaung MTEX

Artikel Berikut

Klik

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Artikel Lain