Batik Tiruan Ancam Batik Tulen - Ahmad Said

KUALA TERENGGANU: Perkembangan positif industri batik Terengganu telah menarik pelbagai pihak yang tidak bertanggungjawab untuk mengaitkan produk batik keluaran mereka dengan nama negeri Terengganu.

Menteri Besar Datuk Seri Ahmad Said berkata hal ini amat membimbangkan kerana sebarang kekurangan serta kecacatan pada kualiti keluaran mereka, pastinya akan menjejaskan imej batik keluaran negeri itu.

"Ini memberikan kesan yang negatif terhadap batik tulen Terengganu," katanya ketika berucap pada majlis Malam Gala Piala Seri Iman Terengganu Darul Iman 2010, di sini malam tadi.

Raja Permaisuri Agong Tuanku Nur Zahirah berkenan berangkat ke majlis tersebut.

Ahmad berkata justeru dalam memastikan reka corak yang unik dan luar dari kebiasaan serta produk yang tulen daripada negeri Terengganu dilindungi, kerajaan negeri telah melancarkan cop logo khas batik tulen Terengganu.

Beliau berkata hal ini turut bertujuan mengelakkan kekeliruan dan memudahkan pembeli membuat pilihan batik tulen selain memelihara warisan negeri Terengganu.

Ahmad berharap warisan batik Terengganu yang terkenal dengan kehalusan seni, mutu dan kualitinya dapat dinikmati oleh generasi mendatang.

"Batik juga diharap menjadi satu seni yang dihargai bukan sahaja di Malaysia tetapi juga diperingkat antarabangsa," katanya.

Sementara itu, Mohamad Hafizi Mohd Radzi Woo, dari UiTM Shah Alam menjuarai Piala Seri Iman 2010 yang bertema "Khazanah Kenyir".

Beliau yang membawa pulang hadiah wang tunai sebanyak RM30,000 disamping piala dan sijil telah mempersembahkan ciptaan bertajuk "Underline".

Tempat kedua dimenangi oleh IIi Aaina Yahya dari Kuala Terengganu dengan tema "Semarak Tari Sang Gigas" menerima hadiah RM15,000 dan ketiga Nur Amirah Mohamad Yusof (Kedah) dengan tema "Megah Si Kuang" menerima hadiah RM10,000.

Seramai 10 finalis telah dipilih ke pertandingan akhir Piala Seri Iman 2010 dan hadiah-hadiah telah disampaikan oleh Raja Permaisuri Agong. -BERNAMA

Artikel Sebelum

Tun Mahathir Dilantik Sebagai Penaung MTEX

Artikel Berikut

Klik

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Semuanya di hujung jari anda... bawakan senyuman buat mereka yang kurang bernasib baik, itulah kempen Raya HLB

HONG Leong Bank dan Hong Leong Islamic Bank (HLB atau Bank) memperkenalkan kempen 'Jauh Di Mata, Dekat Di Hati' sebagai salah satu usaha membantu golongan kurang bernasib baik.

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Artikel Lain