Batik Tiruan Ancam Batik Tulen - Ahmad Said

KUALA TERENGGANU: Perkembangan positif industri batik Terengganu telah menarik pelbagai pihak yang tidak bertanggungjawab untuk mengaitkan produk batik keluaran mereka dengan nama negeri Terengganu.

Menteri Besar Datuk Seri Ahmad Said berkata hal ini amat membimbangkan kerana sebarang kekurangan serta kecacatan pada kualiti keluaran mereka, pastinya akan menjejaskan imej batik keluaran negeri itu.

"Ini memberikan kesan yang negatif terhadap batik tulen Terengganu," katanya ketika berucap pada majlis Malam Gala Piala Seri Iman Terengganu Darul Iman 2010, di sini malam tadi.

Raja Permaisuri Agong Tuanku Nur Zahirah berkenan berangkat ke majlis tersebut.

Ahmad berkata justeru dalam memastikan reka corak yang unik dan luar dari kebiasaan serta produk yang tulen daripada negeri Terengganu dilindungi, kerajaan negeri telah melancarkan cop logo khas batik tulen Terengganu.

Beliau berkata hal ini turut bertujuan mengelakkan kekeliruan dan memudahkan pembeli membuat pilihan batik tulen selain memelihara warisan negeri Terengganu.

Ahmad berharap warisan batik Terengganu yang terkenal dengan kehalusan seni, mutu dan kualitinya dapat dinikmati oleh generasi mendatang.

"Batik juga diharap menjadi satu seni yang dihargai bukan sahaja di Malaysia tetapi juga diperingkat antarabangsa," katanya.

Sementara itu, Mohamad Hafizi Mohd Radzi Woo, dari UiTM Shah Alam menjuarai Piala Seri Iman 2010 yang bertema "Khazanah Kenyir".

Beliau yang membawa pulang hadiah wang tunai sebanyak RM30,000 disamping piala dan sijil telah mempersembahkan ciptaan bertajuk "Underline".

Tempat kedua dimenangi oleh IIi Aaina Yahya dari Kuala Terengganu dengan tema "Semarak Tari Sang Gigas" menerima hadiah RM15,000 dan ketiga Nur Amirah Mohamad Yusof (Kedah) dengan tema "Megah Si Kuang" menerima hadiah RM10,000.

Seramai 10 finalis telah dipilih ke pertandingan akhir Piala Seri Iman 2010 dan hadiah-hadiah telah disampaikan oleh Raja Permaisuri Agong. -BERNAMA

Artikel Sebelum

Tun Mahathir Dilantik Sebagai Penaung MTEX

Artikel Berikut

Klik

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Artikel Lain