Pelajar Latihan Kemahiran Disaran Lanjut Pelajaran - Semasa | mStar

Pelajar Latihan Kemahiran Disaran Lanjut Pelajaran

KUALA LUMPUR: Pelajar kolej latihan kemahiran yang memperolehi Sijil Kemahiran Malaysia disaran melanjutkan pelajaran hingga ke peringkat diploma bagi melahirkan tenaga kerja yang berpengetahuan tinggi, berdaya saing dan berinovasi.

Timbalan Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi, Datuk G.Palanivel berkata tenaga kerja yang berpengetahuan tinggi akan menyumbang kepada penciptaan teknologi baru dan berperanan meningkatkan ekonomi negara dalam sektir kemahiran.

"Sebagai contoh, negara Jerman mempunyai kualiti modal insan yang tinggi kerana mempunyai tenaga kerja yang berpengetahuan tinggi, berinovasi dan berdedikasi sehingga muncul sebagai antara negara maju di peringkat antarabangsa," katanya kepada pemberita selepas menghadiri majlis konvokesyen Kolej CQ-TEC, Ahad.

Selain daripada melanjutkan pelajaran ke peringkat diploma, pelajar sektor kemahiran tidak harus merasa selesa untuk bergantung kepada kerja makan gaji sahaja tetapi sebaliknya mereka digalakkan bekerja sendiri dengan menubuhkan syarikat perniagaan yang akan menghasilkan pendapatan lumayan, katanya.

Beliau berkata kejayaan para graduan dari Kolej CQ-TEC akan menjadi daya tarikan kepada anggota keluarga, rakan-rakan mereka dan belia-belia untuk menceburi bidang kemahiran bagi memenuhi sektor kemahiran negara pada masa depan.

Seramai 371 pelajar menerima diploma dan sijil pada majlis itu.-BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

'Rapunzel' tak potong rambut 28 tahun

TH cadang letak had dana pendeposit