Presiden NUJ Sangkal Tuduhan Perkasa - Semasa | mStar

Presiden NUJ Sangkal Tuduhan Perkasa

PETALING JAYA: Presiden Kesatuan Wartawan Kebangsaan Malaysia (NUJ), Hata Wahari menyangkal tuduhan Perkasa bahawa beliau merupakan penyokong parti pembangkang.

Presiden yang baru dilantik itu berkata pada Rabu, kenyataan ahli majlis tertinggi, Mohd Zahid Md Arip adalah 'tidak logik' dan 'tidak relevan'.

Hata memberi respon terhadap tuduhan Mohd Zahid bahawa beliau pro-Pakatan Rakyat, menurut laporan Utusan Malaysia, Selasa.

"Kenyataan Mohd Zahid, yang menggambarkan saya sebagai condong ke arah pembangkang, jelas menunjukkan bahawa Perkasa memihak kepada parti politik dan parti itu adalah Barisan Nasional," katanya dalam satu kenyataan.

"Nasihat saya kepada Perkasa adalah menjaga ahli-ahlinya, melaksanakan tugas dan tanggung jawab seperti dimandatkan oleh ahli dan juga berlaku adil," kata Hata.

Hata juga berkata, NUJ merupakan organisasi bebas dan tidak menyokong mana-mana parti politik.

Sebaliknya, ia memperjuangkan etika kewartawanan bagi memastikan para wartawan mampu menjalankan tugas secara profesional tanpa berat sebelah, sekali gus memastikan laporan tepat dan telus.

"Sebagai presiden NUJ, saya menegakkan prinsip tersebut, di samping memperjuangkan lebih dari sekadar kewartawanan beretika.

"Perjuangan saya adalah untuk melihat akhbar di negara ini bebas daripada cengkaman tuan politik, sama ada Barisan, Pakatan Rakyat atau pemimpin politik lain."

Beliau menambah, media seharusnya menjadi milik masyarakat agar ia mampu benar-benar berkhidmat untuk mereka.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Rumah Noorhisham Disimbah Cat Merah

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

Artikel Lain

BN kekalkan kerusi Parlimen Kimanis