Penjawat Awam Perlu Amal Keterbukaan Jayakan Agenda Kerajaan - Najib - Semasa | mStar

Penjawat Awam Perlu Amal Keterbukaan Jayakan Agenda Kerajaan - Najib

PUTRAJAYA: Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berkata setiap penjawat awam perlu mengamalkan keterbukaan minda bagi memastikan matlamat dan agenda kerajaan tercapai.

Beliau berkata sikap keterbukaan itu perlu dalam usaha kerajaan menghadapi cabaran-cabaran bagi menjayakan empat tonggak utama iaitu konsep "1Malaysia, Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan", Program Transformasi Kerajaan (GTP), Model Baru Ekonomi (MBE) dan Rancangan Malaysia Ke-10 (RMK-10).

"Keterbukaan itu bukan sahaja menerusi Rumah Terbuka Aidilfitri tetapi daripada segi pemikiran dan kaedah yang sesuai dengan keadaan semasa," katanya.

Beliau berkata demikian pada majlis jamuan Hari Raya Aidilfitri Jabatan Perdana Menteri (JPM) di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC) di sini hari ini.

Turut hadir isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor, Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin dan isteri, Puan Seri Norainee Abdul Rahman serta Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Mohd Sidek Hassan.

Misalnya, Najib berkata setiap agensi dan jabatan kerajaan tidak sepatutnya mementingkan pertambahan peruntukan semata-mata tetapi mengamalkan konsep pengurusan nilai supaya objektif kerajaan boleh dicapai dengan peruntukan yang kecil.

Perdana Menteri berkata mereka juga jangan melihat kepada pertambahan jawatan bagi mencapai sesuatu objektif sebaliknya menggunakan pegawai dan petugas sedia ada di samping menekankan tentang produktiviti.

"Kita tidak perlu melihat jumlah aktiviti (yang dilaksanakan) tetapi keberhasilannya. (Malah) kita tidak wajar melihat kepentingan jabatan kita sahaja tetapi keperluan keseluruhan kerajaan," katanya.

Perdana Menteri berkata dengan mengamalkan sikap keterbukaan itu akan menjadikan mereka sebagai penjawat awam yang lebih berdedikasi sekaligus dapat meningkatkan sumbangan kepada negara.

Mengulas sambutan Aidilfitri yang masih hangat diraikan, Najib berharap tradisi mengadakan Rumah Terbuka Aidilfitri yang unik itu, perlu diteruskan kerana ia menjadi wadah untuk memupuk silaturahim dan rasa persahabatan di kalangan rakyat di negara ini. - BERNAMA

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

Artikel Lain