Pastikan Hidangan Untuk Rumah tTerbuka Halal: Jakim - Semasa | mStar

Pastikan Hidangan Untuk Rumah tTerbuka Halal: Jakim

KUALA LUMPUR: Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) mengingatkan mana-mana pihak yang ingin menganjurkan rumah terbuka sempena Aidilfitri supaya memastikan persediaan makanan adalah daripada bahan halal atau tidak meragukan (syubhah).

Ketua Pengarahnya Datuk Wan Mohamad Sheikh Abdul Aziz berkata amalan rumah terbuka digalakkan kerana ia dapat mengeratkan hubungan di kalangan masyarakat serta memupuk keharmonian antara penganut pelbagai agama.

Namun, katanya penganjuran rumah terbuka tidak seharusnya membuka ruang kepada amalan dan pemakanan haram atau yang meragukan terutama dalam penyediaan juadah.

"Sebagai pengguna, kita mempunyai hak untuk memilih dan bagi seorang Muslim adalah wajib bagi kita untuk mengenal pasti bahan yang dibeli adalah disahkan halal seperti ayam, daging dan produk yang berasaskan haiwan.

"Oleh itu pastikan hanya makanan halal yang terjamin kualitinya, bersih lagi selamat dijadikan sebagai hidangan. Sebagai seorang muslim, ingatlah bahawa kuasa memilih di tangan anda," katanya dalam kenyataan di sini Ahad. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Pelajar Malaysia Di Christchurch Selamat

Artikel Berkaitan

Artikel Lain