Sektor Awam & Swasta Mesti Bekerjasama Untuk Kejayaan Malaysia - PM - Semasa | mStar

Sektor Awam & Swasta Mesti Bekerjasama Untuk Kejayaan Malaysia - PM

KUALA LUMPUR: Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak mengulangi yang usaha bersama dan berganda dari sektor awam dan swasta akan memastikan kejayaan Malaysia ke arah mencapai ekonomi berpendapatan tinggi.

Beliau berkata yang tanggungjawab untuk mentransformasikan ekonomi bukan terletak di bahu kerajaan semata-mata.

Keberdayaan negara sebagai masyarakat berjaya adalah hasil usaha bersama dan berganda kesemua pemegang kepentingan dan sektor, meliputi sektor awam dan swasta," kata beliau dalam ucapannya selepas dianugerah Felo Kehormat oleh Institut Pengurusan Malaysia (MIM) di sini, Isnin.

"Dalam kata lain, sektor awam yang menyerlah adalah perlu dan syarat penting untuk sektor swasta berprestasi tinggi," tambah beliau.

Najib berkata prestasi ekonomi masa depan Malaysia dan keupayaannya untuk mengekalkan trajektori pertumbuhannya dalam satu-satu tempoh amat bergantung kepada transformasi dalaman.

Beliau berkata adalah penting untuk meningkatkan daya saing Malaysia menerusi rantau ini dan seluruh dunia.

Menurut Perdana Menteri, satu cara untuk Malaysia bergerak ke hadapan dalam era yang kian meningkat globalisasinya ialah dengan menambah baik ciri-ciri pengurusan yang terdapat dalam warga pada setiap paras masyarakat.

Sementara itu, anugerah felo kehormat diberikan kepada individu atas sumbangan dan perkhidmatan mereka kepada pengurusan.

Setakat ini, hanya 14 individu yang telah menerima anugerah itu.

Antara penerima ini termasuklah pemerintah, lima perdana menteri, dua Timbalan Perdana Menteri, seorang gabenor Bank Negara, seorang profesor diraja, seorang Ketua Hakim Negara dan seorang penasihat ekonomi kepada tiga Perdana Menteri.

Pada majlis yang sama, Najib melancarkan Pusat Pengurusan Bakat dan Transformasi Kepimpinan MIM. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

Artikel Lain