Dokumen Perjalanan Kumpulan ke Indonesia Dihentikan Serta-Merta - Semasa | mStar

Dokumen Perjalanan Kumpulan ke Indonesia Dihentikan Serta-Merta

KUALA LUMPUR: Jabatan Imigresen menghentikan serta- merta buat sementara waktu pengeluaran Dokumen Perjalanan Kumpulan (1M.101) untuk melawat Indonesia.

Oleh itu, orang ramai yang ingin melawat republik secara berkumpulan kini perlu menggunakan Pasport Malaysia Antarabangsa (PMA), kata Pegawai Perhubungan Awam Jabatan Imigresen Mohd Sharir Mohd Sani.

"Pelawat dinasihatkan menggunakan PMA ke Republik Indonesia bagi mengelakkan sebarang kesulitan," katanya ketika dihubungi di sini, pada Selasa.

Dokumen Perjalanan Kumpulan (1M.101) menggantikan pasport merupakan dokumen perjalanan yang dikeluarkan kepada warganegara Malaysia untuk perjalanan secara berkumpulan (antara lima hingga 20 orang) ke negara-negara ASEAN sahaja kecuali Filipina.

Tempoh sah laku dokumen ini adalah sembilan bulan dari tarikh dikeluarkan dan untuk sekali perjalanan sahaja dengan bayaran RM200 dikenakan bagi satu dokumen. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

default image

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Artikel Lain