Tiada Sebab Nak Siasat Pembelian Kapal Selam Scopene - Menteri Pertahanan - Semasa | mStar

Tiada Sebab Nak Siasat Pembelian Kapal Selam Scopene - Menteri Pertahanan

BANGI: Menteri Pertahanan, Datuk Seri Zahid Hamidi menolak dakwaan bahawa Suruhanjaya Pencegah Rasuah (SPRM) sedang menjalankan siasatan terhadap tuduhan RM575 juta yang dibayar sebagai komisyen kepada Perimekar Sdn Bhd oleh sebuah syarikat Perancis untuk pembelian dua buah kapal selam Scopene.

"Tak ada siasatan. Saya tak tahu-menahu tentang perkara ini. Sehingga kini belum ada maklumat yang sampai kepada pihak kementerian," katanya selepas menyempurnakan majlis pelepasan Ekspedisi Merdeka 1Malaysia di Bandar Baru Bangi, pagi tadi.

Semalam, Speaker Dewan Rakyat, Pandikar Amin Mulia mendedahkan SPRM sedang menyiasat dakwaan bahawa RM575 juta komisyen dibayar kepada Abdul Razak Baginda atas tujuan pembelian aset pertahanan negara itu.

Atas sebab itu, isu berkenaan tidak mendesak untuk dibincangkan oleh Dewan Rakyat, tegas Pandikar dalam suratnya kepada William Leong (PKR-Selayang) untuk memaklumkan usul untuk membincangkan perkara itu telah ditolak.

Dalam pada itu, Ahmad Zahid berkata, tiada keperluan untuk kementerian meminta SPRM menjalankan siasatan terhadap pembelian kapal selam itu memandangkan proses pembelian telah mendapat kelulusan dan dibuat dengan betul.

"Pembelian kapal itu telah mendapat kelulusan kementerian kewangan dan prosedur pembelian juga mengikut apa yang telah ditentukan.

"Semua langkah-langkah pembelian juga telah diikuti dengan sebaik-baiknya," katanya

Mengulas tentang harga kapal iaitu RM6.7 bilion sebuah, yang dikatakan terlalu tinggi yang dibeli oleh Kementerian Pertahanan pada tahun 2002, beliau berkata kos itu merangkumi keseluruhan belanja latihan dan teknikal.

"Nilai itu melibatkan aspek latihan, penginapan dan beberapa aspek teknikal sewaktu latihan dibuat di Perancis dan Sepanyol.

"Mereka yang terlibat pula terdiri daripada Lembaga tabung Angkatan Tentera (LTAT) bersama syarikat bersekutu," katanya.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Artikel Lain

Derita si janda muda