MB Selangor Tidak Bimbang Dokumen Urusniaga Pasir Hilang - Semasa | mStar

MB Selangor Tidak Bimbang Dokumen Urusniaga Pasir Hilang

KLANG: Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata kehilangan dokumen penting berkaitan urusniaga pasir di negeri itu bukan masalah besar kerana salinannya masih boleh diperolehi menerusi sistem pengkomputeran.

Beliau berkata kandungan dokumen berkenaan juga boleh didapati menerusi audit secara fizikal ke atas Kumpulan Semesta Sdn Bhd (KSSB), iaitu pemegang konsesi perlombongan pasir di negeri itu.

"Tak timbul masalah. Saya anggap ini (kehilangan dokumen) sebagai satu perbuatan jenayah. Kita kena buat sesuatu agar perkara itu tidak berulang," katanya kepada pemberita, di sini hari ini.

Abdul Khalid diminta mengulas laporan polis yang dibuat seorang pegawai Jabatan Tanah dan Galian semalam berkenaan kehilangan dokumen tersebut daripada pejabatnya di tingkat empat bangunan Setiausaha Kerajaan Negeri.

Pegawai tersebut sedang membuat siasatan dalaman berhubung aktiviti urusniaga pasir di negeri itu.

Mengulas lanjut, Khalid berkata kehilangan dokumen juga adalah perkara biasa di mana-mana tempat kerja.

Isu urusniaga pasir di Selangor mendapat perhatian selepas Anggota Parlimen Kapar S. Manikavasagam mendakwa terdapat unsur rasuah dan penyelewengan di KSSB yang merupakan anak syarikat kerajaan negeri.

Bagaimanapun Jawatankuasa Pilihan Khas Mengenai Keupayaan, Kebertanggungjawaban dan Ketelusan Selangor (Selcat) yang menyiasat dakwaan tersebut tidak menemui sebarang bukti yang mengaitkan KSSB dengan unsur rasuah. - BERNAMA

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

Artikel Lain

Nelayan temui duit dalam perut ikan