RMK10 - Guru - Semasa | mStar

RMK10 - Guru

KUALA LUMPUR: Kerajaan akan melancarkan program 'Mengajar untuk Malaysia' yang berprofil tinggi bagi menarik pelajar cemerlang dan terbaik untuk mengajar selama dua tahun di sekolah berprestasi rendah atau di luar bandar.

Menurut Rancangan Malaysia ke-10 (RMK10) yang dibentangkan di Parlimen hari ini, langkah itu bertujuan menambah bilangan guru siswazah dari 89.4 peratus pada 2009 kepada 90 peratus menjelang 2015 di sekolah menengah dan dari 28 peratus pada 2009 kepada 60 peratus menjelang 2015 bagi sekolah rendah.

Di bawah program ini, siswazah cemerlang di bawah biasiswa korporat akan digalakkan mengambil bahagian sebelum kembali bekerja dengan majikan mereka.

Mereka akan menyertai program latihan 'fast-track' di mana mereka akan diberikan latihan intensif tentang kaedah mengajar terbaru. Bagi menentukan kualiti minimum yang lebih tinggi, jaminan pelantikan bagi guru-guru pelatih di Institusi Pendidikan Guru (IPG) dan universiti awam akan dihapuskan. -- LAGI

Pada masa ini guru-guru pelatih dijamin pelantikan di sekolah tidak kira prestsi mereka. Kini terdapat 175,000 pemohon menjadi guru setiap tahun, menaikkan jumlah kepada 20,000 guru baru yang ditempatkan di sekolah.

Namun, tidak ramai pemohon mempunyai bakat dan sikap yang sesuai menjadi guru. Langkah-langkah menambahbaik latihan guru:

- Kursus perguruan lepasan siswazah akan dilanjutkan dari setahun kepada setahun setengah.

- Jabatan Pelajaran Negeri akan menyelaras program praktikum.

- Guru-guru berpengalaman akan diberikan kursus pembimbing untuk meningkatkan kebolehan membimbing mereka.

- Kualiti latihan praktikum yang disediakan akan menjadi sebahagian daripada penilaian prestasi sekolah dan guru pembimbing. - BERNAMA

Artikel Sebelum

RMK10 - EKS

Artikel Berikut

RMK10 - ICT

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

Artikel Lain