Pertikaian Keluarga Diraja Ke Mahkamah Kini di Selangor Pula

KUALA LUMPUR: Setelah Kelantan, kini isu keluarga diraja mengheret ahli keluarga mereka ke mahkamah kerana pertikaian dalaman dan juga kuasa muncul di Negeri Selangor pula.

Semalam anak saudara Sultan Selangor, Putera Azamuddin Shah Abdul Aziz telah memfailkan satu petisyen di Mahkamah Tinggi di sini untuk membekukan aktiviti dan aset sebuah syarikat yang diterajui oleh bonda dan juga datuk saudaranya.

Beliau menamakan bondanya, Tengku Putri Arafiah ibni Almarhum Sultan Abdul Aziz Shah dan Tengku Abdul Samad Shah Ibni Almarhum Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah dan syarikat mereka, Sunshine Fleet Sdn Bhd sebagai responden.

Putera Azamuddin adalah pengarah syarikat itu dan begitu juga kedua-dua responden.

Putera Azamuddin memfailkan petisyen tersebut setelah kedua-dua responden gagal untuk respon kepada surat tuntutannya untuk mendapatkan akses ke atas hal ehwal syarikat.

Sunshine Fleet yang mana Tengku Putri Arafiah adalah pemegang saham utamanya merupakan kontraktor projek pembinaan Hospital Shah Alam yang kini hanya 24% siap dan tarikh siapnya terpaksa ditunda ke Jun tahun hadapan.

Di dalam petisyennya juga, Putera Azamuddin memohon pengisytiharan mahkamah yang kedua-dua responden tersebut telah mendiskriminasikan dirinya dengan menghalangnya daripada mengakses segala maklumat serta perkembangan syarikat.

Putera Azamuddin juga mendakwa bahawa beliau tidak pernah dimaklumkan tentang kedudukan kewangan syarikat dan juga projek dan tidak pernah dibayar apa-apa dividen selaku pemegang saham minoriti.

Malah beliau mendakwa telah dihalang daripada memasuki premis syarikat atau menghadiri sebarang mesyuarat dan tidak dibenarkan mengakses sebarang maklumat mengenai pengurusan, operasi mahupun kedudukan kewangan syarikat berkenaan.

Defenden juga memohon pengisytiharan bahawa kedua-dua responden telah menggunakan kuasa mereka secara salah untuk menindas dan mengabaikan kepentingannya dalam syarikat itu.

Beliau juga menuntut ganti rugi termasuk kos dan faedah yang mana dilihat sesuai oleh mahkamah.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Artikel Lain