Kemasukan Artis Luar Negara Jana Pendapatan: Rais - Semasa | mStar

Kemasukan Artis Luar Negara Jana Pendapatan: Rais

KUALA LUMPUR: Kemasukan artis luar negara ke Malaysia untuk membuat penggambaran filem serta persembahan hiburan melalui sistem Permohonan Penggambaran Filem dan Persembahan Artis Luar Negara (Puspal) membantu menjana pendapatan negara menerusi industri hiburan.

Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Dr Rais Yatim berkata, tahun lepas Puspal telah menjana pendapatan berjumlah RM4.739 juta melalui cukai pegangan dan RM2.705 juta melalui bayaran Pas Lawatan Ikhtisas (PLIK).

Katanya, kira-kira 8,000 artis serta krew pembikinan filem dan konsert telah datang ke Malaysia menerusi sistem Puspal sepanjang tahun lepas.

Berucap ketika melancarkan buku Garis Panduan Puspal Edisi 2010 di Finas di sini, Rais berharap dengan kemasukan artis luar ini, industri tempatan dapat bersaing dan mengambil contoh teknik yang sering digunakan oleh mereka dalam usaha membantu meningkatkan kualiti industri hiburan tanah air.

Rais berkata, edisi Puspal 2010 merupakan cetakan ketiga setelah proses penambahbaikan dilakukan dari cetakan pertama pada 2005 dan cetakan kedua pada 2007.

Katanya, pihak kementerian telah mengadakan perjumpaan dengan penganjur, ejen atau penaja bengkel yang melibatkan persatuan seni dan Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) untuk menghasilkan satu garis panduan yang lebih jelas dan menyeluruh.

"Pada satu ketika dulu, Puspal didapati kurang telus, atau berketrampilan ...setelah teguran demi teguran diterima, maka Puspal disusun semula dalam kementerian ini.

"Antara penambahbaikan dalam edisi ini adalah tafsiran, penubuhan jawatankuasa rayuan, larangan mengadakan persembahan, penalti dan hukuman, arahan-arahan am sebelum, semasa dan selepas persembahan serta pertukaran artis," katanya.

Rais berkata, kenaikan mendadak permohonan dari tahun 2002 ke tahun 2009 sebanyak 105 peratus daripada 782 pemohonan kepada 1,610 pemohonan juga merupakan faktor pengkajian semula Puspal bagi memastikan ia terus relevan. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Kes Kesalahan Lampu Isyarat Naik Mendadak

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

Artikel Lain