Mafrel Tak Layak Pantau Pilihan Raya - Semasa | mStar

Mafrel Tak Layak Pantau Pilihan Raya

KUALA LUMPUR: Badan Pemantau Pilihan Raya (Mafrel) dicabar menyiasat dakwaan bahawa Menteri Besar, Tan Sri Khalid Ibrahim mahu membuka pejabat sebagai bilik gerakan di Pejabat Daerah Hulu Selangor menjelang pilihan raya kecil kawasan Parlimen itu yang akan berlangsung pada 25 April ini.

Timbalan Pengerusi Perhubungan Umno Selangor, Datuk Seri Noh Omar berkata, dakwaan itu amat berasas kerana didedahkan oleh seorang pegawai daripada pejabat Menteri Besar terbabit.

Beliau berkata, pegawai berkenaan menyatakan bahawa Khalid akan menggunakan pejabat tersebut sepanjang kempen pilihan raya kecil itu nanti.

Dalam pada itu, beliau yang juga Pengerusi Pilihan Raya Kecil Hulu Selangor turut menyangkal kenyataan yang dikeluarkan oleh Pengerusi Mafrel, Syed Ibrahim Syed Noh kelmarin yang mendakwa Barisan Nassional (BN) telah memulakan kempen pilihan raya.

Katanya, dalam kes itu badan bebas itu telah bersikap berat sebelah kerana hanya menghentam BN dengan dakwaan yang tidak berasas.

“Sepatutnya Mafrel menegur kedua-dua sekali, bukan hanya BN, kerana dalam laporan akhbar yang sama, Menteri Besar turut mengagihkan geran tanah kepada penduduk, kenapa perkara ini tidak ditegur sekali?

“Di mana kredibiliti badan pemantau bebas mereka? Jadi untuk apa menteri besar mahu tubuhkan pejabat di Hulu Selangor? Saya cabar Mafrel siasat dakwaan ini,” katanya pada sidang media di lobi Parlimen semalam.

Kelmarin, Pengerusi Mafrel mendakwa, BN melanggar Perkara 10 Akta Kesalahan Pilihan Raya 1954 (Pindaan 2006) yang menyebut seseorang didapati bersalah jika melakukan sogokan sebelum, semasa atau selepas sesuatu pilihan raya, secara langsung atau tidak langsung

Badan bebas itu mendakwa BN telah melanggar peraturan pilihan raya kerana meluluskan pelbagai projek perumahan dan sekolah bagaimanapun pada masa yang sama Pakatan Rakyat (PR) turut mengagihkan bantuan kepada penduduk Hulu Selangor.

Noh yang juga Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani turut menyeru Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) mengkaji semula peranan badan tersebut kerana menyifatkan Mafrel tidak layak menjadi pemantau bebas pilihan raya.

Jelasnya, tindakan Mafrel menuduh BN melanggar peraturan pilihan raya telah membuktikan badan tersebut bersikap berat sebelah dan jika benar dakwaan tersebut, Mafrel haruslah membuat laporan polis dan bukannya kepada SPR.

“Salah atau tidak kalau saya sebagai Menteri Pertanian memberi sumbangan kepada penduduk? Adakah semua majlis sumbangan kepada penduduk di Hulu Selangor harus dihentikan sedangkan program tersebut sudah dirancang lebih awal?

“Jadi jika mahu kritik, Mafrel harus kritik kedua-dua pihak, jangan jadi suara kepada pihak Pakatan Rakyat,” katanya. .

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

Artikel Lain