Pindaan Akta Perketat Kawalan Kenderaan Asing Di Sempadan - Semasa | mStar

Pindaan Akta Perketat Kawalan Kenderaan Asing Di Sempadan

RANTAU PANJANG: Peraturan kawalan kemasukan kenderaan asing ke negara ini akan diperketatkan apabila kerajaan meminda Akta Pengangkutan Jalan 1987 tidak lama lagi.

Ketua Pengarah Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Datuk Solah Mat Hassan berkata melalui pindaan akta itu setiap kenderaan asing yang pertama kali masuk ke negara ini melalui pintu masuk sempadan wajib didaftarkan melalui sistem pengkalan data berkomputer.

Menurutnya langkah itu bagi membolehkan pihak berkuasa negara ini mengesan mana-mana kenderaan asing yang melakukan kesalahan melalui pangkalan data berkenaan.

"Kerajaan sedang menggubal pindaan akta ini bagi membolehkan peraturan lebih ketat akan dilaksanakan bagi mengawal kemasukan kenderaan asing melalui pintu masuk sempadan negara ini tidak lama lagi," katanya kepada pemberita di sini, hari ini.

Terdahulu, beliau mengadakan operasi mengesan kenderaan Thailand yang menyalahgunakan permit kemasukan ke negara ini di luar kawasan yang dibenarkan iaitu dua kilometer dari sempadan Rantau Panjang-Sungai Golok.

Solah berkata draf pindaan akta itu akan dibentangkan pada peringkat jemaah menteri sebelum dibawa ke Parlimen untuk diluluskan bulan ini.

Mengenai ada pemandu kenderaan yang menyalahgunakan permit lawatan di kawasan dua kilometer sempadan, beliau berkata pihaknya sedang membuat pemantauan dari semasa ke semasa.

Menurutnya kerajaan mengeluarkan permit khas kepada kenderaan itu bagi membolehkan penduduk kedua-dua sempadan berulang alik ke destinasi masing-masing sebagai lawatan sosial dan keluarga.

"Kita juga mewajibkan mana-mana kenderaan Thailand menggunakan permit tulisan rumi yang standard mengikut spesifikasi jabatan bagi memudahkan pihak kami membuat pemeriksaan ke atas kenderaan terbabit," katanya. - BERNAMA

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

Artikel Lain

Bapa Wan Azizah meninggal dunia

Vardy catat rekod gol luar biasa EPL